Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viena denunţă sistarea unui proiect arheologic austriac în Turcia

turkeytravelplanner.com
efes

Austria a protestat luni pe lângă Turcia împotriva suspendării - din motive "politice' - a autorizaţiei pentru săpături arheologilor austrieci care conduc cercetări în situl antic din Efes, relatează AFP. 

"Peste 120 de ani de cooperare ştiinţifică fructuoasă între ţările noastre sunt astfel puternic frânate', îşi exprimă regretul într-un mesaj adresat Ministerului turc al Culturii ministrul austriac al cercetării, Reinhold Mitterlehner. 

În această scrisoare, citată de agenţia de presă APA, el deplânge faptul că cercetarea ştiinţifică este 'obstrucţionată de politică'. 

Potrivit guvernului austriac, echipa Institutului arheologic austriac care efectuează săpături de mulţi ani printre vestigiile acestui important oraş al lumii antice a aflat că lucrările sale pentru acest an au fost suspendate. 

Sabine Ladstatter, directoarea lucrărilor, a declarat la postul de radio public austriac că vestea le-a parvenit la sfârşitul lunii august şi că 200 de cercetători de 20 de naţionalităţi, între care 50 de turci, sunt vizaţi de sistarea prematură a lucrărilor. 

Ea a evocat o 'reacţie la tensiuni politice' şi şi-a exprimat speranţa că lucrările arheologilor vor putea fi reluate în curând. 

Austria şi-a multiplicat în această vară polemicile cu Ankara, cerând chiar sistarea negocierilor pentru aderare UE-Turcia din cauza amplorii epurărilor decretate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca urmare a loviturii de stat eşuate din 15 iulie. 

Situat în apropierea Mării Egee, Efesul era altădată un port, de unde marea s-a retras. El adăposteşte ruinele celebrului templu al zeiţei Artemis, considerat în multe texte vechi una dintre cele şapte minuni ale lumii.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.