Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul ne pregătește un cer cu mai multe curcubee - De ce este, de fapt, un semnal al unor probleme mari pe glob

thesun.co.uk
curcubeu

În multe culturi, curcubeul semnifică în mod tradițional riscul în loc de speranță. Acest lucru se aliniază cu un nou studiu care leagă schimbările climatice de mai multe curcubee, anunță nationalgeographic.com.

Într-o dimineață, în urmă cu câțiva ani, acasă, în Valea Mānoa din Oahu, omul de știință Kimberly Carlson s-a uitat pe fereastră și a văzut un curcubeu atât de strălucitor și vibrant încât i-a tăiat respirația. Nu a fost un șoc: Hawaii este probabil cel mai bun loc din lume pentru a vedea curcubee în prezent, iar Mānoa are condiții deosebit de ideale pentru arcuri vibrante: Ploi frecvente și lumină solară.

Carlson, în prezent profesor de științe ale mediului la Universitatea din New York, și-a dat seama că nu știa răspunsul la o întrebare simplă: Schimbările climatice vor afecta curcubeele uluitoare din Hawaii - și de pe întreaga planetă? Ea a adresat întrebarea unor colegi cercetători în domeniul climei, iar aceasta i-a intrigat atât de mult încât au solicitat o clasă plină de studenți pentru a investiga. În noiembrie, aceștia și-au publicat concluziile.

"Schimbările climatice afectează curcubeele - acum știm că este adevărat", spune Carlson, autorul principal al lucrării, care a folosit modele computerizate pentru a simula viitoarele condiții propice curcubeului. Pe măsură ce modelele meteorologice majore se transformă din cauza schimbărilor climatice, multe părți ale lumii - în special locurile mai apropiate de poli, cum ar fi Alaska sau Siberia, vor avea parte de mai multe ploi - adăugând potențial zeci de zile bogate în curcubee până la sfârșitul secolului.

"Dar există și un revers al medaliei", avertizează ea. Mediterana, Africa de Sud și chiar unele părți din America de Sud tropicală sunt prognozate să devină mai uscate în viitor și ar putea pierde o bună parte din zilele producătoare de curcubeu până în 2100. Și, deși curcubeele instigă adesea la momente de bucurie precum cel din Mānoa, cerul mai colorat este, de fapt, un semnal al unor probleme mari pe glob.

content-image

 

O rețetă pentru curcubeu

"Curcubeele sunt ca buruienile - apar oriunde pot, mici sau mari, strălucitoare sau uneori foarte mici", spune Raymond Lee Jr., expert în optică și meteorologie la Academia Navală a SUA din Annapolis, Maryland. Acest lucru se datorează faptului că ingredientele lor de bază sunt comune și guvernate de o fizică relativ simplă. "Rețeta de bază pentru a vedea orice segment al curcubeului natural", spune Lee, "este ploaia luminată de soare".

În primul rând, aveți nevoie de picături de ploaie - cu cât mai mari, cu atât mai bine, spune Lee, deoarece picăturile mai mici reflectă și refractează lumina solară care intră într-un mod care face ca undele de lumină care ies să interfereze între ele, atenuând luminozitatea arcurilor. Apoi, trebuie să existe lumina directă a soarelui care străbate atmosfera la un unghi mai mic de 42 de grade față de ochiul privitorului, ceea ce se întâmplă în timpul dimineții sau după-amiezii în cele mai multe părți ale lumii. În cele din urmă, cerul trebuie să fie mai degrabă ploios decât acoperit de nori.

Carlson și colegii săi și-au dat seama că pot căuta în mod esențial aceste condiții exacte în modelele climatice, oricât de trecătoare și efemere ar fi acestea, și să le compare cu observațiile reale ale curcubeului pentru a confirma că modelele prezic cu exactitate arcurile.

Ei au căutat pe Flickr, un site de partajare a fotografiilor, toate fotografiile cu eticheta "curcubeu", oriunde în lume, pe o perioadă de aproximativ 10 ani. Apoi, au comparat aceste fotografii cu locurile în care modelele climatice au prezis că ar fi avut condițiile potrivite pentru curcubeu - cantitatea potrivită de ploaie, fără nori deasupra capului, în momentele potrivite din zi și din an. În mare parte, modelele s-au potrivit cu observațiile, ceea ce înseamnă că au putut fi folosite pentru a prezice curcubeele viitoare.

Cu toate acestea, Lee, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat că modelele nu au reușit să prezică curcubeele în timpul exploziilor de ploaie puternică, exact atunci când fizica ar trebui să dicteze apariția celor mai spectaculoase curcubee din cauza dimensiunii mai mari a picăturilor.

Vor fi mai multe curcubee

Un tipar clar a apărut atunci când echipa a trimis modelele climatice până în 2100 și a căutat aceleași condiții probabile de curcubeu: În general, un Pământ mai cald înseamnă mai multe curcubee.

Planeta va înregistra doar o ușoară creștere în medie - aproximativ patru până la cinci zile suplimentare de curcubeu pe an, pe lângă media actuală de 108 până la 117, în funcție de modelele la care vă uitați. Dar marile creșteri sunt concentrate în câteva locuri.

"Modelele prevăd creșteri masive ale zilelor curcubeu în Rusia, Canada, Alaska și în locuri cu altitudini foarte mari, cum ar fi platoul Himalaya", spune Carlson - adăugând 30, 40, chiar 50 de zile de curcubeu posibile pe an.

Dar dacă un curcubeu apare pe cer și nimeni nu este acolo să îl vadă, s-a întâmplat oare? Cea mai populată și mai bogată în curcubee parte a lumii actuale, cum ar fi Marea Mediterană și multe insule, se preconizează că va avea parte de mai puține curcubee. Viitoarele puncte fierbinți nu sunt "acolo unde locuiesc astăzi un număr mare de oameni și nici acolo unde este probabil să locuiască în viitor", spune Carlson.

Schimbările urmează tiparele mai largi ale schimbărilor climatice; de fapt, schimbările evidențiază unele dintre cele mai mari riscuri și pericole. Creșterile din Arctica, de exemplu, sunt susceptibile de a se produce deoarece apa care obișnuia să cadă din cer sub formă de zăpadă se va scurge mai des sub formă de ploaie într-un viitor mai cald. Și se preconizează că Amazonul de astăzi, bogat în curcubee, va fi mai des afectat de secetă - atât pentru că pădurea, care în prezent își creează singură ploaia, își va pierde această putere pe măsură ce se va micșora, cât și pentru că schimbările climatice la nivel planetar modifică și transformă principalele modele meteorologice care provoacă precipitații tropicale.

Un instrument secret

Când Andrew Gettelman, un cercetător în domeniul climei de la Pacific Northwest National Laboratory, a auzit despre lucrarea lui Carlson, i-a trimis imediat un e-mail. El lucrase la un proiect similar, dar cu un scop diferit: să vadă cât de bine funcționau modelele climatice.

Modelele climatice se pricep foarte bine la o mulțime de lucruri, dar încă se luptă să reproducă cu acuratețe unele părți ale rețetei curcubeului: ploile și acoperirea de nori (care dictează dacă soarele poate trece prin ea și poate instiga un curcubeu). Așadar, "dacă ne uităm dacă modelele reproduc bine curcubeele este o modalitate bună de a vedea dacă sistemul nu este complet în afara programului", spune Gettelman. Până în prezent, modelele pe care le-a analizat au prezis cu exactitate apariția curcubeelor - și se potrivesc cu rezultatele lui Carlson.

"Ceea ce se va întâmpla probabil [în viitor] este că vor fi mai puțini nori și ceva mai multă ploaie, ceea ce înseamnă că veți avea mai multe ocazii de a vedea curcubee, deoarece norii vor scădea", spune el. Ceea ce sugerează modelele și această cercetare este că "norii vor deveni puțin mai puțin comuni și puțin mai subțiri în viitor".

Un viitor bogat în curcubee și mai puțin noros ar putea fi, prin urmare, un semn al unor probleme planetare profunde, subliniază el, deoarece norii, în special cei de joasă altitudine, ajută la răcirea planetei prin reflectarea luminii solare care intră.

Ce înseamnă curcubeul: Speranță, groază și multe altele

În acest sens, un viitor mai plin de curcubee ar putea, de fapt, să se alinieze cu modul în care sunt văzute curcubeele în multe culturi din întreaga lume, unde acestea au fost în mod tradițional un semn de pericol sau de risc, mai degrabă decât un semn de bun augur. (Aflați cum există 12 tipuri de curcubeu). "Gândiți-vă la asta: Ele sunt adesea asociate cu vremea extremă", spune Lee - o ploaie torențială intensă, care se deplasează rapid prin peisaj și care este intercalată cu lumina soarelui, este adesea un semn al unor condiții periculos de volatile.

În unele comunități aborigene din Australia, curcubeele reprezintă Șarpele Curcubeu, un creator, dar și o forță distructivă. Apariția sa, sub formă de curcubeu, este legată de ciclurile sezoniere ale musonului, retrăgându-se în timpul sezonului secetos și reapărând, adesea cu o răzbunare, în timpul sezonului ploios.

În Grecia, zeița minoră Iris reprezintă curcubeul. Ea a servit adesea ca mesager între zei și muritori, de obicei purtând mesaje de război sau de conflict - sau ca o punte între Pământ și viața de apoi. Iar în Babilonia antică, multe calamități, cum ar fi înfrângerea unui conducător renumit în 651 î.Hr., au fost precedate de curcubee dramatice, consolidând rolul lor de prezicătoare periculoasă.

În alte locuri, precum Hawai'i, curcubeele sunt practic țesute în peisaj. Nativii hawaiieni au o multitudine de cuvinte diferite pentru a descrie arcurile: Pūloʻu descrie un arc de curcubeu care nu atinge pământul; kahili este un fragment vertical, care se înalță spre cerul de deasupra; iar punakea este un arc care abia apare, format din picături mici care creează doar o pată slabă de culoare.

Deși modelele nu arată încă schimbări majore în peisajul curcubeului din Hawai dar tendința generală este spre secetă aici, în insule", spune Steven Businger. Până când acest lucru se va întâmpla, Businger va lua acest mic aspect pozitiv. "Schimbările climatice au de obicei de-a face cu secete, dezastre, distrugeri", spune el. "Dar iată însă acest mod de a privi lucrurile care este mai eteric".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.