Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban, acuzat de instaurarea unui 'regim totalitarist' prin adoptarea unei 'legi-botniță'

washingtonpost.com
Viktor Orban

Majoritatea premierului ungar naţionalist Viktor Orban a obţinut marţi adoptarea în parlament a unei serii de legi care vizează, potrivit opoziţiei, consolidarea puterii sale asupra colectivităţilor locale, vieţii legislative şi instituţiilor judiciare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest pachet de măsuri de 200 de pagini introduce, potrivit detractorilor, o 'lege-botniţă' care îi permite preşedintelui parlamentului să dispună o tăiere de salariu sau chiar excluderea deputaţilor care manifestează în incinta legislativului.

Accesul deputaţilor de opoziţie în sediile mai multor instituţii publice a fost de asemenea redus.

În urmă cu un an, o mişcare de contestare populară împotriva lui Viktor Orban a implicat mai multe acţiuni ale opoziţiei, care a ocupat sediul televiziunii publice - acuzată că nu transmite şi punctele sale de vedere - şi a protestat în incinta parlamentului, unde spune că nu are nicio putere.

O prevedere îngreunează posibilitatea ca deputaţii să formeze alianţe în cadrul parlamentului, în contextul în care opoziţia a reuşit în această toamnă să câştige primăria Budapesta în faţa partidului Fidesz al lui Orban susţinând un singur candidat.

Citește și: Alertă pentru șoferi! Riscați să rămâneți fără bani! Este fals

"Vor să ne intimideze şi să ne împiedice să criticăm guvernul", a reacţionat marţi deputata Timea Szabo.

Textul de lege, adoptat fără consultare şi fără o evaluare a impactului, restrânge de asemenea autonomia municipalităţilor în gestionarea încasărilor fiscale şi conferă noi pârghii guvernului pentru a superviza autoritatea judiciară.

De asemenea, grupul parlamentar al Fidesz a desemnat pentru nouă ani patru membri în consiliul de reglementare a media.

Pentru guvern, aceste noi măsuri sunt justificate atât prin acţiunile regulate ale opoziţiei, cât şi prin dorinţa de a simplifica sistemele administrativ şi judiciar.

Ungaria este vizată din septembrie 2018 de o procedură a UE din cauza riscului de "încălcare gravă" a valorilor comunitare, care ar putea teoretic duce la sancţiuni.

În acest cadru, Judit Varga, ministrul ungar de justiţie, a fost somată să dea explicaţii marţi la Bruxelles în Consiliul Afaceri Generale asupra reformelor adoptate în ultimii ani de către guvernul lui Viktor Orban. Executivul de la Budapesta a calificat această procedură drept 'farsă'.

Luni, mii de persoane au manifestat în Ungaria împotriva unui proiect de lege care înăspreşte de această dată controlul guvernului asupra teatrelor municipale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.