Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban pregătește ieșirea Ungariei din UE? Organizează referendum anti Uniunea Europeană

Digi24
Viktor Orban

"Bruxelles-ul vrea să înființeze ghetouri de migranți în Ungaria. Ce credeți despre asta ?" este una dintre cele 11 întrebări din formular.

Vineri, Ungaria a întreprins o nouă inițiativă anti-UE. Astfel, guvernul ungar a lansat o nouă consultare națională care vizează "apărarea suveranității" țării central-europene în fața diferitelor poziții ale Uniunii Europene, din care face parte.

"Bruxelles-ul vrea să înființeze ghetouri de migranți în Ungaria. Ce credeți despre asta?", este una dintre cele 11 întrebări din formularul publicat pe pagina de Facebook a guvernului. Premierul naționalist Viktor Orban este obișnuit cu această metodă fără efect juridic, pe care o folosește în mod regulat din 2015 pentru a-și legitima pozițiile anti-UE.

Viktor Orban vrea un cec în alb

Săptămâna trecută, premierul ungar explicase că speră să primească un cec în alb pentru politicile sale pentru a "a-și menține poziția fermă" în lupta sa cu Bruxelles-ul. Pe lângă politica de migrație, consultarea abordează problema războiului din vecina Ucraina, cu care Ungaria întreține relații tensionate. "Bruxelles-ul vrea să dea mai multe arme și bani Ucrainei", "Bruxelles-ul vrea ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană": populația este chemată să-și dea cu părerea asupra acestor puncte.

Ungaria, deși este membră a NATO, refuză să ofere vreo contribuție militară Kievului și menține legături cu Kremlinul. Ea a avertizat Comisia Europeană împotriva deschiderii negocierilor de aderare cu Kiev. Formulările sunt adesea foarte părtinitoare, chiar și propun afirmații fără dovezi.

În ceea ce privește embargoul asupra importului de cereale ucrainene – pe care Budapesta refuză să-l ridice în pofida recomandărilor de la Bruxelles – alegătorii au de ales între "sprijinirea fermierilor ungari prin toate mijloacele" sau "deschiderea pieței noastre pentru cerealele ucrainene modificate genetic". Într-o întrebare despre Hamas, consultarea afirmă că această mișcare islamistă palestiniană a primit ajutor financiar de la Bruxelles.

Viktor Orban îl sprijină necondiționat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și operațiunea militară lansată în Gaza, ca răzbunare pentru atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie. Pe un alt subiect, guvernul acuză Bruxelles-ul și "diverse organizații străine" că se amestecă în viața politică a Ungariei  "dând miliarde de euro" opoziției.

Și solicită o decizie cu privire la o legislație mai strictă, un proiect în discuție în prezent. Cetățenii sunt invitați să returneze chestionarul prin poștă până pe 10 ianuarie, cu posibilitatea de a-l completa online în curând. În 2022, ultima consultare a reunit 1,4 milioane de alegători din opt, adică 17,5% din populație. Citând răspunsurile lor, guvernul a asigurat că 97% dintre cetățenii Ungariei sunt împotriva sancțiunilor.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.