Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban s-a impus din nou: Ungaria va putea folosi petrol rusesc până în 2024/ Ce alte state sunt pe listă

The Budapest
Viktor Orban

Reuters susține că două surse au declarat că la Comisia Europeană s-a modificat o propunere de embargou asupra petrolului rusesc pentru a extinde perioada înainte ca acesta să intre în vigoare pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Conform propunerii, Ungaria și Slovacia vor putea în continuare să cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republica Cehă ar putea continua până în iunie 2024, cu condiția să nu primească mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei, au precizat sursele. O altă modificare propusă și care urmează să fie discutată de trimișii UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri ar include o tranziție de trei luni înainte de introducerea interdicției asupra serviciilor de transport maritim pentru transportul petrolului rusesc, în loc de o lună inițial. De asemenea, ar implica ajutor pentru investiții în vederea modernizării infrastructurii petroliere și a atenuării impactului sancțiunilor, scrie Mediafax.

Citește și: Viktor Orban acuză UE că aruncă o 'bombă nucleară' asupra economiei Ungariei: Dreptul de veto pe sancțiuni, dat la schimb pentru deblocarea PNRR

Pe de altă parte premierul Viktor Orban a declarat vineri la radiopul de stat că Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, care include un embargo asupra importurilor de petrol, în forma sa actuală.

Orban a declarat că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o "bombă atomică" aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Ungaria este pregătită să negocieze dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor ungare. Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar mai multe țări îngrijorate de impactul tăierii importurilor de petrol rusesc au stat în calea unui acord. Inițial, diplomații au declarat că Ungaria și Slovacia vor avea timp până la sfârșitul anului 2023. Orban a declarat la radioul de stat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și de investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale pentru a putea transforma sistemul actual, care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrolul rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.