Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin chinezii: Negocieri pentru o investiție de UN MILIARD de euro, în Gorj

investitii

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au început, luni, negocierile pentru finalizarea contractelor de superficie și de furnizare de cărbune, pentru un nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, investiție de aproape un miliard de euro.

Investiţia în grupul energetic de 600 de MW de la Rovinari este de circa un miliard de euro și presupune crearea a peste 4.000 de locuri de muncă, scrie mediafax.ro.

Citește și: Remiză între Isărescu și Teodorovici! Ce se va face cu taxa care a aruncat în aer sistemul bancar

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a participat, luni, la întâlnirea dintre reprezentanții Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering, care a avut loc la sediul companiei din Târgu-Jiu.

Negocierile dintre cele două părți vizează finalizarea contractelor de superficie și de furnizare cărbune, privind realizarea unui nou grup energetic de 600 MW, la termocentrala Rovinari, care ar urma să intre în producție după anul 2020.

Citește și: Atomica a fost lansată! Ce vrea să elimine Guvernul – Sute de mii de români sunt vizați

Noul grup va funcţiona pe bază de lignit, care va fi furnizat de CEO pentru producția energiei electrice.

”Începând cu 4 februarie 2019, negocierile dintre cele două părți vor continua pentru finalizarea contractelor de superficie și de furnizare cărbune. Pentru Ministerul Energiei, prioritate pentru anul 2019 în cadrul acestui proiect este finalizarea negocierilor, pentru încheierea contractului de furnizare cărbune și a contractului de superficie uz și servitute. Urmează, după aceea, înființarea societății și demararea acțiunilor de punere în operă a obiectivului. Avem în momentul de față de făcut trei lucruri importante, negocierea acordului acționarilor, lucru care s-a petrecut la București, la Ministerul Energiei, în perioada 23-30 ianuarie, lucrurile au decurs foarte bine, acordul acționarilor a fost negociat, cu una sau două sau mici excepții. Urmează, pentru că sunt comisii diferite, negocieri, începând de astăzi (luni – n.r.), pe contractul de furnizare și desigur contractual de superficie servitute și uz. Avem resurse, avem lignit în bazinul Oltenia, avem posibilitatea, după atâția ani, de a pune în funcțiune un grup energetic important”, a declarat secretarul de stat Andrei Maioreanu, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la sediul CEO.

Citește și: Liviu Pleșoianu sare în apărarea lui Mircea Badea, după bătaia încasată de la motociclist

Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale, derulată în luna mai 2012. Negocierile au fost oprite, însă, în anul 2016.

”În urma unei proceduri de selecție, transparentă și competitivă, derulată de Complexul Energetic Oltenia, în vederea implementării unui proiect tip Green/Brown Field, pentru construirea unui grup energetic nou, la Termocentrala Rovinari, în martie 2012, compania China Huadian Engineering a fost declarată investitor selectat, cu care s-au derulat ulterior celelalte etape legale și instituționale. (…) În anul 2016, negocierile au fost întrerupte, părțile neajungând la o înțelegere finală. Negocierile au fost reluate după vizita reprezentanților părții chineze la Ministerul Energiei, din perioada 17-18 decembrie 2018. Vizita a avut loc în urma invitației transmise de comisia de negociere, pentru realizarea proiectului constituit la nivelul Ministerului Energiei. Discuțiile au condus la deblocarea negocierilor, reprezentanții partenerului din Republica Populară Chineză revenind la Ministerul Energiei, împreună cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, în data de 23 ianuarie 2019”, a mai declarat Andrei Maioreanu.

Citește și: Reacție acidă a lui Traian Băsescu! Atacuri în rafală la Liviu Dragnea

Complexul Energetic Oltenia are, în prezent, 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Compania are 13.300 de angajaţi şi a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice și termice pe bază de lignit, extracția și prepararea lignitului.

Citește și: Liviu Dragnea intră în acțiune! Marea ofensivă a șefului PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.