Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin ZILE NEGRE și pentru marile corporații: profiturile VOR SCĂDEA în următoarele șase luni

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Incertitudinea legată de pandemia COVID-19 nu a afectat perspectivele ca acțiunile europene să atingă maxime record în 2022, stimulate de o redresare a profiturilor companiilor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 23 de administratori de fonduri, strategi și brokeri. Sondajul, realizat în ultimele două săptămâni, a prezis că indicii blue chip DAX din Germania și CAC 40 din Franța vor atinge maxime nemaiîntâlnite până la jumătatea anului 2022, crescând cu aproximativ 8% și, respectiv, 6% față de închiderea de luni. Indicele pan-european STOXX 600 ar câștiga 7% și ar ajunge la 500 de puncte până în iulie, cu 10 puncte peste vârful atins de-a lungul vieții la 17 noiembrie, potrivit sondajului din 15-30 noiembrie.

Deși acțiunile europene s-au prăbușit vineri cu 3,7%, când temerile legate de impactul noii variante de coronavirus au declanșat o vânzare generalizată, acestea au crescut totuși cu aproximativ 17% de la începutul anului. O revenire robustă a profiturilor după recesiunea din 2020 se află în spatele performanței puternice din acest an. Potrivit celor mai recente date Refinitiv, în trimestrul al treilea profiturile au înregistrat un salt de 58,8%, după creșteri de 96,4% și 152,6% în primele două trimestre. Cu toate acestea, reapariția pandemiei în Europa și anunțurile privind noi restricții sociale în Austria și în alte părți au afectat moralul piețelor.

Cei mai mulți analiști au în continuare o perspectivă pozitivă pentru viitor, dar unii prezic un an sumbru pentru acțiuni. Stephane Ekolo, strateg la casa de brokeraj Tradition, vede STOXX 600 pierzând aproximativ 30 de puncte, până la 430 de puncte la sfârșitul anului 2022, pe măsură ce creșterea economică încetinește.

"Cred că este probabil ca profiturile corporative să se deterioreze în următoarele șase luni... pe fondul continuării întreruperilor lanțului de aprovizionare, al estompării impulsului de redeschidere, al riscului potențial de restricții și al creșterii dobânzilor", a declarat Ekolo. Printre riscurile citate de respondenții la sondaj se numără creșterea inflației, care ar forța Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea stimulentelor monetare. Prețurile de consum în Germania au crescut cu 6% în ritm anual, după o creștere de 4,6% în octombrie, ceea ce a sporit presiunea asupra BCE pentru a reacționa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.