Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vina lui Piedone în cazul Colectiv - Bucureștenii ies în stradă să îi ceară demisia

acord de functionare

Parchetul General anchetează cauzele incendiului din Clubul Colectiv, iar Tiberiu Nițu a anunțat că sunt investigate companii private, dar și instituții publice. Luni seara cei trei patroni ai clubului, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, au fost reținuți sub acuzația de omor din culpă și vătămare corporală din culpă.

În ultimele zile s-a arătat cu degetul și spre Primăria Sectorului 4, care nu și-ar fi exercitat atribuțiile prevăzute de lege. În cursul zilei de luni procurorii au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Drept urmare mai multe persoane vor ieși diseară la protest să ceară demisia lui Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători.

Cei de la Adevărul scriu că procedura prin care clubul Colectiv a fost autorizat de primărie ridică numeroase semne de întrebare.

În primă fază primarul Cristian Popescu Piedone a transmis o serie de copii ale documentelor prin care era avizat clubul cu pricina.

cerere pentru eliberare acordu de functionare cerere pentru eliberare autorizatie certificat atestare fiscale certificat constatator certificat inregistrare contract de locatiune 2 contract de locatiune 3 contract de locatiune1 declaratie proces verbal predare primire acord de functionare act constitutiv 1 act constitutiv 2 act constitutiv 3 act constitutiv 5 act constitutiv 6 act constitutiv 7 act cosntitutiv 4 autorizatie de functionare

Tot atunci primarul Sectorului 4 preciza că pe parcursul anului în curs, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unităţi de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control şi în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică. În consecinţă, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totadată, termene pentru intrarea în legalitate.

Precizăm că reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI.

Primarul Piedone a mai declarat că din punct de vedere al actelor nu ”are ce să își reproșeze”. Jurnaliștii de la Adevărul scriu că în cazul clubului Colectiv funcţionarii primarului Piedone au eliberat avizele cu ochii închişi și au sărit peste etape importante, cum ar fi obţinerea autorizaţiei de construire pentru modificările aduse halei închiriate de la Pionierul şi avizul de la pompieri.

Din dosar lipsea și autorizația de mediu, iar administratorii au declarat că în club încap doar 80 de persoane.

Se pare, că la 6 noiembrie 2014, împuternicitul SC Colectiv SRL, Paul Cătălin Gancea a depus cereri pentru eliberarea atât a acordului de funcţionare, cât şi a autorizaţiei de funcţionare. În ultimul document, acesta a declarat în fals că firma deţine acord de funcţionare, cu toate că cererea pentru acesta fusese depusă chiar atunci. Cu toate acestea, primarul Piedone i-a eliberat ambele documente.

Avocata Claudia Postelnicescu a declarat tot pentru Adevărul că Primăria sectorului 4 avea obligaţia de a verifica legalitatea funcţionării. Conform Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, „administrează, în condiţiile legii, bunurile proprietate publică sau privată a municipiului, de pe raza sectorului, pe baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti“.

Pentru numărul mare de persoane care se aflau acolo în timpul tragediei clubul trebuia să fie dotat cu cel puţin şase căi de evacuare, în lăţime de minumum 80 de centimetri şi semnalizate cu firme luminoase pe care să fie afişat cuvântul „Ieşire”, susţin specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

De asemenea, era obligatorie o reţea de stropitori pe tavan cu senzori de fum care să pornească automat în momentul declanşării unui incendiu. Localul mai trebuia dotat cu extinctoare la vedere şi o cale alternativă de evacuare a fumului.

Surse judiciare au precizat, pentru ”Adevărul”, că primarul Piedone nu poate fi absolvit de orice responsabilitate prin simplul fapt că are acoperire în hârtii.

În incendiul din clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar aproximativ 200 au fost rănite, dintre care peste 80 se află în prezent în spital în stare gravă sau critică.

Zeci de persoane revoltate de modul în care edilul Sectorului 4 a gestionat situația vor ieși marți seara, la ora 18:00, în stradă ca să îi ceară demisia.

Protestul se organizează în Piața Universității și participanții vor să tragă un semnal de alarmă: Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificați în numele șpăgii!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.