Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine 'nota de plată' pentru DNA: Un greu din politică dă în judecată statul după ce a fost achitat - cere daune URIAŞE

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Probleme mari pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Un greu din politică va da în judecată statul după ce a fost achitat la tribunal. Jurnalista Sorina Matei anunţă că Dan Radu Ruşanu cere daune de 1,4 milioane de euro după ce a fost achitat definitiv în Dosarul celor de la DNA 'Carpatica'.

Citeşte şi: Sfaturile specialiştilor pentru tinerii părinţi: Influenţele negative ale calculatorului şi televizorului asupra copilului

"Fact. Radu Ruşanu a dat în judecată statul român şi solicită daune de 6,5 milioane de lei (1,4 milioane de euro) după ce a fost achitat definitiv în dosarul “Carpatica” al DNA de către judecătorii Curţii de Apel şi de către cei ai Curţii Supreme care au stabilit definitiv şi irevocabil că faptele imputate lui Radu Ruşanu nu există.

Lui Radu Ruşanu DNA i-a imputat 4 capete de acuzare pe presupuse fapte de corupţie prin 62 de acte materiale iar Radu Ruşanu, fost director ASF, a stat arestat preventiv 4 luni, a stat în arest la domiciliu 3 luni şi sub control judiciar alte 11 luni.

Citeşte şi: Ce a făcut Simona Halep după victoria istorică de la Australian Open: Darren Cahill a dezvăluit totul - imagini senzaţionale / FOTO

Procurorul care a instrumentat cazul: Marian Gherman, secţia I a DNA. Rechizitoriu confirmat de către Gheorghe Popovici, şeful secţiei I a DNA, campioana achitărilor. Potrivit modificărilor legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aflată în prezent sub control de constituţionalitate, art. 96 s-a modificat după cum urmează:

"Alin 1. Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

Alin 2. Eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor şi procurorilor doar în ipoteza în care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Citește și: Inevitabilul s-a produs! Președintele Klaus Iohannis a fost scos dintr-un live, fiindcă vorbea prea lent – Ce a intrat pe post, în locul șefului statului

Alin 3. Există eroare judiciară atunci când, în înfăptuirea actului de justiţie, se determină o desfăşurare greşită a unei proceduri judiciare şi prin aceasta se produce o vătămare a drepturilor ori interelor legitime ale unei persoane.

Alin 4. Există rea credinţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei, cu ştiinţă, prin încălcarea Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor fundamentale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute de Constituţia României, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciară.

Alin 5. Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei, din culpă, nesocoteşte normele de drept material ori procesual, determinând o eroare judiciară.

(...)

Alin 7. Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciară, persoana vătămată se poate îndrepata cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile legii, la tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul după caz. Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de maximum 1 an de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Alin 8. După ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanţelor Publice se întoarce în mod obligatoriu, pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară. Competenţa de judecată, în primă instanţă, revine Curţii de Apel Bucureşti, dispoziţiile Codului de procedură civilă fiind pe deplin aplicabile.

Alin 9. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune al statului, prevăzut la alin 8 este de 1 an de la data când a fost achitat integral prejudiciul.", a scris Sorina Matei pe facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.