Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violenţe în Orientul Mijlociu: Austria arborează drapelul israelian în semn de solidaritate cu Israelul

israel colonii

Austria a arborat vineri drapelul israelian pe clădiri guvernamentale în semn de "solidaritate" cu Israelul în faţa "atacurilor" efectuate "dinspre Fâşia Gaza" de către "Hamas şi alte grupări teroriste", relatează France Presse.

"Condamn cu cea mai mare fermitate atacurile împotriva Israelului dinspre Fâşia Gaza", a menţionat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o declaraţie transmisă agenţiei franceze de presă.

"Israelul are dreptul să se apere împotriva acestor atacuri. Pentru a ne arăta solidaritatea deplină, am arborat drapelul israelian" pe clădirile Cancelariei şi Ministerului de Externe, a adăugat Kurz în mesajul său.

"Nimic nu justifică cele peste 1.000 de rachete lansate până în prezent asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza de către Hamas şi alte grupări teroriste, iar noi susţinem ferm securitatea Israelului", a declarat la rândul său ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

Parchetul austriac a deschis o anchetă după proferarea unor afirmaţii antisemite în cursul unei manifestaţii în sprijinul palestinienilor miercuri la Viena.

În 2000, Israelul îşi rechemase în ţară ambasadorul din Austria pentru a protesta împotriva intrării la guvernare a FPÖ (Partidul Libertăţii), un partid de extrema dreaptă, fondat de foşti nazişti şi implicat în scandaluri legate de antisemitism.

Relaţiile diplomatice între cele două ţări s-au normalizat abia trei ani mai târziu.

La preluarea conducerii noului guvern de coaliţie împreună cu FPÖ - în decembrie 2017 - Sebastian Kurz făcuse din aprofundarea legăturilor cu Israelul una dintre priorităţile politicii sale externe.

Dar Israelul a refuzat orice contact cu miniştrii numiţi de extrema dreaptă, care a revenit pe băncile opoziţiei în mai 2019.

Austria, ţară membră neutră a Uniunii Europene, este în prezent condusă de o alianţă formată între conservatori şi Verzi. În martie, preşedintele israelian Reuven Rivlin a efectuat o vizită oficială la Viena.

Capitala Austriei găzduieşte unul din sediile ONU, iar în prezent este gazda negocierilor internaţionale pentru relansarea acordului nuclear iranian.

În SUA, republicanii i-au cerut joi preşedintelui Joe Biden să pună capăt acestor discuţii, invocând o legătură între Iran şi tirurile cu rachete ale Hamas.

De la debutul, luni, al acestui nou ciclu de violenţe în Orientul Mijlociu, 119 de palestinieni, între care 31 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza, conform unui bilanţ reactualizat de Ministerul local al Sănătăţii.

În Israel, unde scutul antirachetă Iron Dome a interceptat aproximativ 90% din cele aproape 1.800 de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza săptămâna aceasta, numărul morţilor a crescut la opt, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.