Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorel Cataramă cere oprire de la promulgare a legii privind autoritatea polițiștilor - Permite ca Poliția să acționeze discreționar

paginadepolitica.ro
Viorel Catarama

Viorel Cataramă, președintele formațiunii Dreapta Liberală, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că a cerut oprirea de la promulgare a legii privind autoritatea polițiștilor, deoarece aceasta permite oamenilor legii să acționeze discreționar și chiar să comită abuzuri.

"Azi în România, politiștii beneficiază de prezumția de legalitate numai în virtutea faptului că sunt polițiști, existând astfel posibilitatea unor abuzuri fără ca acestea să poată fi contracarate. În forma în care a fost adoptată, legea prevede numai drepturi pentru politiști, nu și obligații, permițându-le acestora să decidă discreționar și fără o bază reală intervenția pe proprietatea privată. Asfel, polițiștii, sub pretextul conferit de lege pot intra în proprietatea privată pentru: plantarea de probe și ''găsirea'' lor în cursul unor astfel de intervenții, înlăturarea unor probe, ștergerea urmelor unor acțiuni ilegale anterioare, sustrageri de bunuri, răzbunări...", a declarat Viorel Cataramă, pentru MEDIAFAX.

Aceasta aduce în discuție și legislația din Statele Unite. "O astfel de lege există în USA, numai că acolo sunt specificate clar obligațiile polițistilor, astfel încât sa fie excluse orice fel de abuzuri din partea acestora. Prin urmare, Dreapta Liberală susține drepturile copiilor și adulților la apărare împotriva violențelor, dar se opune categoric unor legi care permit abuzuri din partea autorităților împotriva vieții și proprietății private ale cetățenilor", afirmă Cataramă.

"Ca și în cazul medicinei, unde salariile au crescut substanțial, dar serviciile nu s-au îmbunătățit deloc, cazurile de rănire gravă/deces prin violență nu se vor reduce spectaculos, în schimb vor crește exponențial abuzurile polițiștilor asupra vieții și proprietății private", completează acesta.

Dreapta Liberală, condusă de Viorel Cataramă, a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind întărirea autorității polițiștilor, pe motiv că aceasta este "de sorginte comunistă" și afectează grav proprietatea privată.

"Toate partidele parlamentare, fiind de sorginte socialistă, urmăresc în permanență creșterea controlului statului asupra vieții și proprietății private-esența socialismului- bazat pe atribuții sporite conferite ''aristocrației bugetare'' care acționează în interiorul instituțiilor statului, de a dispune discreționar în acest sens", a completat Viorel Cataramă.

Proiectul privind întărirea autorității polițistului a fost votat în Camera Deputaților, for decizional, legea urmând a fi trimisă spre președintele Klaus Iohannis, spre promulgare.

Cele mai importante intervenții normative adoptate sunt:

- Poliţistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat;

- Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică;

- Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale;

- Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăși 8 ore de la momentul iniţierii deplasării;

- În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul iniţierii deplasării; textul legii în vigoare face referire la un termen de 24 de ore, în care nu intră și perioada necesară deplasării la sediul poliției;

-De asemenea, proiectul prevede că polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol.

-Prin proiectul de lege se introduce prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliţia, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei va da dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.