Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorel Hrebenciuc, acuzaţii grave şi dezvăluiri: MINCIUNA eficientă a PSD după alegerile din 2009

Inquam Photos / Octav Ganea
viorel hrebenciuc

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost audiat marţi în comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009. Fost şef de campanie al lui Mircea Geoană, Hrebenciuc a pus pierderea alegerilor pe seama unei presupuse fraude electorale în Diaspora.

"Ar trebui să avem o Biblie ca să jurăm pe ea că spunem adevărul şi numai adevărul", a fost prima remarcă a lui Hrebenciuc, în cadrul audierii. Ulterior, acesta a relatat că ultimul sondaj comandat de PSD înainte de turul 2 al alegerilor din 2009, cu 12.000 de persoane intervievate, arăta o situaţie de 51,5% la 48,5% în favoarea lui Geoană, ceea ce i-a alarmat pe liderii PSD.

Vezi şi: Dezvăluiri de senzaţie din comisia de anchetă: Portretul lui Băsescu, în sediul AEP

Hrebenciuc a prezentat şi un calcul referitor la numărul maxim de voturi într-o secţie de votare, de la ora 7.00 la ora 21.00: 1050. Acest număr a fost obţinut prin acordarea a 4 minute pentru fiecare votant şi ţinând cont că în fiecare secţie erau 5 cabine de vot. În ciuda acestui calcul, Hrebenciuc a relatat că în mai multe secţii din Diaspora au votat peste 2000 de persoane. Voturile suplimentare au fost considerate la vremea respectivă de PSD ca fiind fraudate, în total 70.000 de voturi care ar fi putut schimba soarta alegerilor.

În Diaspora a existat însă şi obligativitatea completării unei declaraţii pe propria răspundere că persoana care votează nu şi-a mai exercitat acest drept şi în altă parte. Dacă voturile suplimentare erau fictive, declaraţiile pe propria răspundere ar fi trebuit să fie completate de alte persoane. În acest context, Hrebenciuc a dezvăluit o mişcare a PSD a doua zi după alegeri: o minciună spusă într-o conferinţă de presă.

Potrivit fostului şef de campanie al lui Geoană, în ziua de luni, după duminica alegerilor, Bogdan Niculescu Duvăz a ieşit într-o conferinţă de presă şi a afirmat că PSD primeşte telefoane de la angajaţi din ambasade că se completează declaraţii false pe propria răspundere. "Adevărul e că nu primisem niciun telefon. Dar după ce Bogdan Niculescu Duvăz a zis asta în conferinţă, am început să primim", a declarat Hrebenciuc, care a mai precizat că Biroul Electoral Central a refuzat să permită PSD să verifice declaraţiile pe propria răspundere din Diaspora.

Hrebenciuc a fost contrat în special de Cezar Preda, fost lider PDL, care a contestat atât faptul că într-o secţie pot vota cel mult 1050 de oameni într-o zi, cât şi posibilitatea ca alegerile din Diaspora să fi fost fraudate chiar dacă PSD avea reprezentanţi în toate secţiile.

Vezi şi: Informaţia pe care Hrebenciuc a REFUZAT să o ofere comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.