Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă a anunțat O NOUĂ PRIORITATE în președinția Consiliului UE: Asistăm, din nefericire, la o creștere îngrijorătoare

Viorica Dăncilă

Asistăm la o creștere îngrijorătoare a antisemitismului la nivel european și mondial

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că există o creștere la nivel european și mondial a antisemitismului, fenomen împotriva căruia ar trebui să fie luate măsuri imediate. Premierul a adăugat că ”doar prin educație și comemorare putem lupta împotriva tentativei de negare a Holocaustului”, scrie Mediafax.

„Sunt onorată să răspund invitației Congresului Mondial Evreiesc de a participa astăzi (miercuri-n.r) la acest eveniment comemorativ. Marcăm astăzi Niua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prin care comemorăm memoria victimelor care au pierit în anii tragici din secolul trecut, o pagină neagră din istoria Europei și a lumii întregi. Este în același timp o dată încărcată de simbolism din perspectiva eforturilor naționale de combatere a antisemitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie. Prevenirea repetării unei astfel de tragedii trebuie să rămână o preocupare majoră a întregii comunități internaționale și spun asta nu doar din perpectiva națională a Guvenului pe care îl conduc, dar și din perspectiva deținerii Președinției a Consiliului UE. Asistăm din nefericire la o creștere îngrijorătoare a antisemitismului la nivel european și mondial, iar recentele atacuri împotriva lăcașurilor de cult și a mediilor acestei comunități constituie un fenomen împotriva căruia trebuie să luptăm prin măsuri imediate și eficiente”, a declarat Viorica Dăncilă, la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Citește și: Florin Piersic a RĂBUFNIT și aruncă acuzații GRAVE: Vă folosiți de mine, de ziua mea, ca să vă manifestați antipatiile politice

Premierul a adăugat că una dintre temele principale ale Președinției României la Consiliul UE o reprezintă promovarea combaterii antisemitismului.

„Responsabilitatea în acest sens aparține atât înalților demnitari, politicienilor, cât și societăților respective în întregime. Ne-am propus ca obiectiv coeziunea valorilor comune, care ne unesc, iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale pe care le vom urmări în stimularea solidarității și coeziunii Uniunii Europene. (...) Salutăm pașii recenți realizați la nivel european prin adoptarea unanimă la 6 decembrie 2018 a uneid eclarații a Consiliului UE privind combaterea antisemitismului și protecția comunităților evreiești din Europa”, a adăugat Dăncilă.

De asemenea, ea a afirmat că România susține includerea în programele educative a problematicii romilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

„România a realizat în ultima perioadă în plan intern pași importanți în direcția comemorării victimelor Holocaustului și a promovării educației privind Holocaustul. Guvernul României a susținut și susține consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al doilea răxboi mondial și pentru asigurarea a condițiilor sociale decente ultimilor supraviețuitori ai deportării în Transnistria”, a conchis Dăncilă.

Premierul a anunțat evenimentele viitoare din cadrul Președinției Consiliului UE care vizează combaterea antisemitismului.

„La 7 februarie 2019 voi avea onoaea de a deschide, tot la Bruxelles, un eveniment al Președinției române dedicat politicilor și acțiunilor de asigurare a unei mai bune protecții a comunităților evreiești la nivel european. De asemenea, în luna martie 2019 vom organiza un eveniment care își propune să contribuie la sprijinirea combaterii negaționalismului și a Holocaustului, prin reuniunea la București a reprezentanților celor mai relevante muzee guvernamentale din Europa și nu numai, în domeniul istoriei Holocaustului”, a anunțat acesta.

În încheiere, Viorica Dăncilă a declarat că „doar prin educație și comemorare putem lupta împotriva oricărei tentative de negare a Holocaustului sau oricărei încercări de incitare la antisemitism, xenofobie și intoleranță”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.