Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă a fost băgată în sedință de Donald Tusk și Frans Timmermans: Statul de drept şi independenţa justiţiei au fost în centrul discuției - VIDEO

Viorica Dăncilă Frans Timmermans

Premierul Viorica Dăncilă a avut, joi, la Bruxelles, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, una dintre temele acordate fiind legată de statul de drept şi independenţa justiţiei în România. Dăncilă a spus că Guvernul va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene, dar şi pentru ca cetăţenii români să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european. Premierul s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Potrivit Guvernului, agenda discuţiilor celor doi oficiali a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene.

Citește și: Opoziția aruncă bomba! În brațele cui va arunca țara Liviu Dragnea

În întâlnirea cu Timmermans, prim-ministrul român a salutat buna cooperare şi dialogul constructiv şi constant dintre Guvernul României şi Comisia Europeană şi a menţionat, în acest sens, discuţiile de substanţă purtate în contextul vizitei Colegiul Comisarilor la Bucureşti, la 10-11 ianuarie 2019.

De asemenea, şeful Executivului a menţionat faptul că prima lună a Preşedinţiei României la Consiliul UE a prilejuit discuţii intense dedicate avansării agendei europene. Oficialul român a reiterat, totodată, obiectivul Preşedinţiei României la Consiliul UE de a acţiona din postura de mediator imparţial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis, care să faciliteze avansarea cât mai rapidă a negocierilor în curs pe dosarele europene aflate în discuţie.

Citește și: Veste uriașă pentru români! Dispare o taxă plătită de sute de mii de oameni

Mai mult, oficialul român a reiterat intenţia României de a acţiona, împreună cu Comisia Europeană, pentru consolidarea unităţii şi coeziunii, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„O altă temă abordată a fost aceea a statului de drept şi a independenţei justiţiei din România. Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Guvernul României va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei, însă, în egală măsură, va acţiona pentru ca cetăţenii români să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice cetăţean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul faţă de valorile comune, faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, faţă de statul de drept”, mai precizează sursa citată.

Citește și: Document. Dovada care răstoarnă spusele lui Liviu Dragnea

În întâlnirea cu Donald Tusk, prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a preşedintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei şi angajamentul său pentru consolidarea proiectului european şi conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică şi unitară în toate dimensiunile sale - politică, economică şi socială - fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidenţiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acţiunea statelor membre şi a instituţiilor europene.

Citește și: Propunere-surpriză a Gabrielei Firea! Lovitură pentru Liviu Dragnea! Ce îi cere liderului PSD

Conform comunicatului Guvernului, preşedintele Consiliului European a subliniat, în acest spirit, importanţa transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv în perspectiva Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului pentru organizarea în cele mai bune condiţii a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată şi alocarea bugetară.

Citește și: Tranzacție autorizată! OMV Petrom vinde o parte din active

În ceea ce priveşte procesul Brexit, premierul român a precizat că Preşedinţia României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetăţenilor după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuţiilor privind acţiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menţinerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opţiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor cu UE.

Citește și: Atac neașteptat la Olguța Vasilescu! Primul PSD-ist care o pune la zid pe fosta șefă a Muncii, după ce Klaus Iohannis a refuzat-o

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene şi a asigurat România şi Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Preşedinţiei române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetăţeni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.