Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, interviu pentru un mare ziar din Polonia: Nimeni nu trebuie umilit!/ Soluție la criza cerealelor

captura youtube
viorica dancila

Într-un interviu larg acordat ziarului Onet, una dintre cele mai prestigioase și respectate publicații din Polonia, fostul premier Viorica Dăncilă răspunde la întrebări legate de criza cerealelor ucrainene și modalitatea în care răspunsul autorităților române și al Comisiei Europene este adecvat dar și despre soarta războiului din Ucraina.

Viorica Dăncilă a afirmat că este imperios necesar ca negocierile de pace pentru încheierea războiului din Ucraina să înceapă neîntârziat, cu respectarea suveranității fiecărui stat. De asemenea, aceasta înțelege că „Este firesc ca Ucraina să dorească să fie protejată de o alianță militară”, adăugând că, după război, Ucraina ar trebui să devină membră a NATO. Cu o singură avertizare: dacă toate țările Alianței sunt de acord cu asta. „Aderarea Ucrainei la NATO în timp ce războiul este încă în desfășurare ar putea însemna că Alianța intră în război în temeiul articolului 5. Și acesta ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial”.

Ea mai susține că, deocamdată, nu există un consens în cadrul NATO cu privire la admiterea Ucrainei în Alianță: „Acum avem o divergență de opinii în acest sens, așa că trebuie să ajungem la un consens. Pentru a răspunde în mod corespunzător provocărilor de securitate din regiune, avem nevoie de unitatea țărilor din Europa Centrală și de Est”. ”Consider că negocierile de pace ar trebui să fie primul punct de pe ordinea de zi a Summitului de la Vilnius. Trebuie să se decidă ce pași trebuie făcuți pentru a obține pacea”, argumentează ea.

Publicația poloneză notează faptul că apeluri la pace într-un spirit similar sunt emise de multe țări din lumea non-occidentală, precum Brazilia și China, care au inclus necesitatea unor discuții de pace „cât mai curând posibil” în poziția lor de 12 puncte privind încheierea războiului din Ucraina. În referire la inițiativa Chinei, Dăncilă argumentează: „Cred că este important ca China să fie implicată în acest proces. Nu trebuie să le respectăm planul în 12 puncte, dar este un început bun să vorbim despre soluții ulterioare. Nu trebuie să uităm că, alături de SUA, China este o putere economică globală. De aceea ne dorim ca toate părțile interesate să stea la masa negocierilor”.

Diplomația ca soluție la încheierea ostilităților

Dăncilă justifică această abordare spunând că războiul din Ucraina este doar o parte a unui ansamblu mai mare de schimbări și crize globale. „Acest război nu este singura criză cu care ne confruntăm. Există o mulțime de alte crize: criza energetică, criza alimentară. Trebuie să venim cu soluțiile potrivite pentru toți, dar nici măcar UE nu are întotdeauna răspunsuri gata făcute. Așa că mă întorc la primul meu gând că trebuie să recurgem la diplomație pentru a da o șansă negocierilor de pace.”

Cuvintele despre necesitatea discuțiilor și prezența tuturor părților interesate fac ecou discursului lui Emmanuel Macron din decembrie anul trecut, când a declarat că Rusia ar trebui să piardă războiul, dar nu trebuie umilită.

Dăncilă: ”Nimeni nu trebuie umilit”

Fostul premier s-a declarat de acord cu aceasta abordare: „Nimeni nu trebuie umilit. Respectul generează respect și ar trebui să fie respectate toate puterile și statele internaționale. Vreau să precizez că sunt de acord cu afirmația președintelui Macron că Rusia nu trebuie umilită dacă s-a referit la a nu umili cetățenii ruși obișnuiți care sunt împotriva războiului”.

După cum mai adaugă ea, „statul nu este niciodată reprezentat de o singură persoană. Este posibil ca o națiune să nu fie de acord cu liderul ei, dar, din păcate, nu are puterea de a schimba această situație”. „În trecut în România am avut astfel de probleme cu dictatorul nostru. De aceea spun că nu trebuie să umilim întreaga națiune pentru deciziile proaste ale liderului său, Vladimir Putin”.

”România are datoria să ofere sprijin Ucrainei”

”România are datoria să ofere Ucrainei sprijin umanitar și să facă tot ce este necesar pentru a asigura transportul cerealelor din Ucraina către țările din Orientul Mijlociu și Africa. Dar avem o și mai mare datorie să ne protejăm cetățenii și să nu-i punem într-o situație dificilă. Nu putem acționa împotriva intereselor lor”, menționează Viorica Dăncilă.

Criza cerealelor. „Trebuie să arătăm solidaritate cu Ucraina, dar nu în detrimentul cetățenilor noștri”

În problema crizei cerealelor, Viorica Dăncilă arată o poziție extrem de dură atât la adresa autorităților române cât și a Comisiei Europene, o poziție protectoare față de interesele agricultorilor români. Pentru fermierii polonezi și români, inundarea pieței cu cereale din Ucraina a însemnat pierderi considerabile, ajungând la zeci de milioane de euro.

Cu toate acestea, spre deosebire de Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, România a decis să nu interzică importurile agricole din Ucraina.

Dăncilă crede ca a fost o greșeală: „După părerea mea, România ar fi trebuit să se alăture inițiativei acestor patru țări, pentru a fi o singură voce puternică pentru rezolvarea problemelor fermierilor noștri”.

În opinia ei, interesele fermierilor români ar trebui să fie cele mai importante pentru politicienii români: ”România are datoria să ofere Ucrainei sprijin umanitar și să facă tot ce este necesar pentru a asigura transportul cerealelor din Ucraina către țările din Orientul Mijlociu și Africa. Dar este și mai mare datoria noastră să ne protejăm cetățenii și să nu-i punem într-o situație dificilă. Nu putem acționa împotriva intereselor lor”.

De aceea, Dăncilă consideră că inițial Comisia Europeană nu a acționat corect când a oferit celor cinci țări afectate bani pentru acoperirea pierderilor: ”Din sumele care au fost acordate în prima fază, România a primit doar 10 milioane EUR. În viitorul apropiat urmează să fie acordate circa 30 de milioane, dar pierderile fermierilor din România se ridică la circa 200 de milioane de euro”.

Dăncilă consideră că abordarea UE cu privire la problema cerealelor ucrainene a fost inadecvată

”Eliminarea tarifelor vamale, eliminarea controalelor sanitare și faptul că cerealele puteau fi vândute pe piețele din aceste cinci țări, în timp ce scopul coridorului era doar tranzitul pentru a livra cereale în Orientul Mijlociu și Africa, a fost, în opinia mea, un mod profund defectuos de a face față acestei probleme”, spune fostul premier al României.

Acțiunile întreprinse recent de Comisie anunțând că, în consultare cu statele, se vor elabora "masuri preventive", s-au îndreptat tot mai mult in direcția sugerată de Dăncilă. O soluție provizorie a fost convenită vineri, când Comisia a convenit să interzică importurile din Ucraina în cinci țări afectate de anumite tipuri de cereale - cereale și semințe oleaginoase.

”Consider că cele cinci țări din Europa Centrală și de Est trebuie să prezinte o abordare comună. Nu să mă opun Comisiei Europene, ci să am grijă de propriile mele interese”, conchide Dăncilă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.