Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă intră la rupere peste coaliție: Fostul premier dezvăluie procentul cu care trebuie crescute pensiile

Inquam Photos / Octav Ganea
viorica dancila noi

Fostul premier Viorica Dăncilă cere ca actuala coaliție de guvernare să țină cont de toate prevederile legii atunci când decide procentul cu care se va majora pensia. Inflația sare deja de 15%, iar Dăncilă cere și măsuri speciale pentru a aduce bani la buget. Vizate sunt partidele politice, ale căror tranșe de la bugetul de stat ar trebui să scadă, dar și pensionarii care încasează pensii speciale.


"Potrivit legii, pensiile ar trebui să crească până la un nivel cel puțin echivalent cu rata inflației (care este de aproximativ 20% la produsele de bază).

Cu toții ar trebui să integrăm faptul că pensia nu este un favor pentru pensionari, ci este dreptul lor după o viață de muncă. Vin cu această mențiune, pentru că, din păcate încă o dată, constatăm că pentru guvernanți pensionarii nu reprezintă o prioritate.

Până la acest moment pensionarii au primit doar promisiuni, în timp ce povara inflației și a prețului facturilor i-au condamnat la întuneric, frig, sărăcie și uneori, chiar disperare.

În spațiul public, de parcă am asista la un concurs cu iz electoral, Coaliția de guvernare avansează diferite procente de creștere a pensiilor, dar mult prea târziu pentru rezolvarea problemelor actuale (promit creștere de la 01 Ianuarie 2023) și cu un procent mult sub cel necesar unui nivel de trai, cel puțin minim impus, pentru că despre un nivel de trai decent nu mai poate fi vorba în condițiile actuale.

Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ solicită decidenților politici un calcul al coșului zilnic al unui pensionar și creșterea pensiei prin raportare la această valoare, începând cu data de 01 Noiembrie 2022.

O obligație majoră a actualei guvernări este de a repara și inechitățile existente între pensionarii militari și celelalte categorii socio-profesionale din țară, din perspectiva pensiilor.

Proiectul noii legii a pensiilor există, dar este tergiversat de doi ani de zile .

Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ solicită adoptarea urgentă a noii legi a pensiilor militare.

Sumele necesare pentru creșterea pensiilor pot fi obținute prin: reducerea subvențiilor partidelor politice (doar în anul 2022, cele 6 partide politice care beneficiază de subvenții de la stat încasează 258,4 milioane lei), creșterea redevențelor (în România redevența medie este de doar 7%), reducerea cheltuielilor administrației publice centrale conform unui grafic bine stabilit, reforma administrativă la nivel central (în ultima perioadă numărul angajaților a crescut cu peste 1.700 și încă se mai fac angajări), reducerea numărului agențiilor, impozitarea companiilor din energie (prin ordonanța nr. 114 /2018 prețul la energie a fost plafonat la 68 lei / MWh, iar contribuția bănească percepută în domeniul energiei electrice, energiei termice în cogenerare și a gazelor naturale a fost stabilită la 2% din cifra de afaceri realizată de operatorii economici din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE)", scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.