Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Popescu, după ce a crescut consumul de energie: 'Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că nu vor fi probleme în privinţa aprovizionării populaţiei cu energie electrică în această perioadă geroasă, precizând că rezervele de gaze naturale din depozite sunt în limite normale, Hidroelectrica funcţionează la capacitate maximă, iar grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune sunt pregătite să intervină, anunță AGERPRES.

"Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (...) Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme", a spus Popescu, la B1 TV.

Citește și: Directivă de ultimă oră a ministrului Lucian Bode! Și-a trimis Corpul de Control la verificări!

El a precizat că pentru a putea aproviziona populaţia cu energie electrică s-a luat decizia de a amâna o revizie la Centrala de la Cernavodă, care s-ar fi suprapus cu perioada geroasă.

"A trecut şi o ştire mai neobservată. S-a amânat inclusiv o revizie la Central de la Cernavodă pentru săptămâna aceasta, de joi încolo, când temperaturile încep să crească, tocmai pentru a nu avea speculaţii de acest gen şi pentru a aproviziona cu energie electrică populaţia. Dacă opream scoteam din producţie 700 de MW şi trebuia să-i aducem din import. Am luat această decizie cu specialiştii. Nu este niciun risc de securitate nucleară, nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Am amânat cu o săptămână, trecem de acest val de frig şi în 3-4 zile se rezolvă această avarie, dar se suprapunea şi cu această perioadă de ger", a explicat el.

Popescu a menţionat că pe lângă acest val de frig a mai apărut şi o altă problemă: "nu bate vântul" şi astfel nu se poate produce energie suplimentar.

"S-a mai suprapus pe lângă acest val de frig şi o altă problemă: nu bate vântul. Şi nu bate în Europa, nebătând vântul nu merg eolienele, nemergând eolienele nu se produce suplimentar. Dacă vântul ar fi bătut era mai simplu pentru toată Europa. Nu tot timpul energia regenerabilă te ajută. E frumoasă, e nepoluantă, dar nu tot timpul te ajută în situaţii extreme", a mai spus ministrul Economiei.

Citește și: Raluca Turcan iese la rampă: ‘Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL’

În ceeea ce priveşte creşterea semnificativă a preţului gazelor pe bursele spot, cu peste 70%, majorare legată de vremea friguroasă care a dus la majorarea consumului de gaze, Popescu a explicat că acest lucru nu va afecta consumatorii casnici care au un contract cu preţ fix cu furnizorii.

"Este vorba de piaţa zilei următoare. Consumatorii casnici au un contract cu preţ fix cu furnizorii, nu au probleme cu acest preţ. În momentul în care au încheiat acel contract, furnizorii aveau în spate contractele de aprovizionare cu clienţii. Probabil acum este o speculaţie de frig pe piaţa zilei următoare. Aşa se întâmplă când apar temperaturi foarte scăzute. Vă dau un exemplu din Marea Britanie, nu la gaze, la energie electrică. A ajuns preţul vineri, când a fost un val de frig în Marea Britanie la 1.000 de euro Kw, un preţ extraordinar de mare pe piaţa zilei următoare. Asta se întâmplă peste tot. Noi am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi le vom ţine sub control", a adăugat ministrul Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.