Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul herpetic a 'înecat' industria piscicolă din Irak: Milioane de crapi de cultură au murit din cauza epidemiei

radiocluj.ro
pesti morti

O formă a virusului herpetic, inofensivă pentru om, este vinovată de moartea mai multor milioane de crapi în Irak anul trecut, au anunţat miercuri reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), citaţi de AFP, agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul! Reacție după decizia zilei

La sfârşitul anului 2018, piscicultorii irakieni care trăiesc la sud de Bagdad au găsit cantităţi uriaşe de crapi morţi pe malurile râului Eufrat sau plutind în bazinele lor.

Unii vorbeau despre o boală subită a peştilor, alţii despre o otravă prezentă în apa fluviului, iar autorităţile irakiene au făcut din acest incident una dintre priorităţile lor.

Miercuri, reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a anunţat că au descifrat misterul la finalul unei anchete internaţionale ce a durat mai multe luni şi au precizat că vinovatul este herpesvirusul crapului Koi (KHV).

"KHV este o boală foarte gravă şi mortală, renumită pentru faptul că produce rate de mortalitate de aproape 100% în rândul crapilor", a explicat medicul Thomas Wahli, coordonatorul laboratorului elveţian pentru maladii infecţioase, specializat în medicina peştilor.

Moartea în masă a acestor peşti în crescătoriile din localitatea Saddat al-Hindiya din provincia Babylon, a creat panică în rândul piscicultorilor, care spun că au pierdut mii de dolari pe zi.

Eşantioane de apă, sedimente, hrană şi prelevări făcute de la peşti morţi au fost trimise spre laboratorul elveţian şi la alte laboratoare din Iordania şi Italia.

Analizele au confirmat că peştii au fost ucişi de această epidemie virală, inofensivă pentru oameni, au precizat reprezentanţii UNEP.

 

În noiembrie 2018, temperaturile au scăzut în sectorul Saddat al-Hindiya şi s-au stabilizat apoi în jurul valorii de 24 grade Celsius, asigurând condiţii ideale pentru dezvoltarea herpesului KHV.

Stocarea excesivă a peştilor în crescătorii şi calitatea deficitară a apelor fluviului Eufrat pot să explice, de asemenea, propagarea bolii, potrivit UNEP.

"Este vorba despre primul caz de infecţie cu KHV din Irak, este un caz important şi va trebui să notificăm Organizaţia mondială a sănătăţii animale", a declarat ministrul irakian al Mediului, Ala Alwan.

"Suntem satisfăcuţi că am reuşit să descifrăm acest caz dificil", a adăugat el.

Irakul produce aproximativ 29.000 de tone de peşte în fiecare an, potrivit statisticilor din 2016 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Gătit cu ceapă şi tomate, crapul pe grătar este un preparat naţional irakian, denumit "masgouf" în limba arabă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.