Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul Zika a fost depistat în saliva şi urina pacienţilor

virus

Experţii spun că depistarea virusului în saliva şi urina pacienţilor nu înseamnă neapărat că virusul se poate transmite cu usurinţă prin intermediul fluidelor corporale. Un renumit epidemiolog de la Universitatea din Liverpool a explicat în exclusivitate pentru TVR că nu exclude alte căi de infectare.

Ţânţarul rămâne principalul vector de răspândire a virusului, dar tocmai pentru că au descoperit în ultimele zile cel puţin 3 cazuri de infectare prin contact sexual, experţii iau în calcul toate posibilităţile.

Ţânţarul va rămâne principalul vector de răspândire a virusului. Dar nu putem să nu luăm în considerare faptul că se poate transmite şi altfel, arată prof. Matthew Baylis, epidemiolog.

Acum 3 ani, când Polinezia Franceză s-a confruntat cu o epidemie de Zika fără precedent, urmele virusului erau prezente în aproape toate fluidele corpului uman.

Epidemiologii brazilieni spun însă că acum a fost găsit virusul activ în salivă şi urină.

"Căile de infectare sunt cele clasice într-o asemenea situaţie, ca şi în cazul altor boli care se pot transmite prin salivă: folosirea ceştilor la comun, tăieturi, contact direct cu persoanele care par infectate şi, evident, sărutul", a avertizat Paulo Gadelha, de la Centrul de epidemiologie brazilian.

Deocamdată, experţii au făcut legătura între virus şi numărul din ce în ce mai mare de nou născuţi cu microcefalie.

Înaltul comisariat pentru drepturile omului a cerut autorităţilor din statele afectate să împarta femeilor materiale contraceptive şi, în unele cazuri, să autorizeze întreruperea de sarcină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.