Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VISUL lui Liviu Dragnea prinde contur: Fondul Suveran va avea un capital social de peste 19 miliarde lei și va cuprinde 28 de societăți

capital.ro
dragnea

Visul lui Liviu Dragnea prinde contur! Capitalul social inițial, subscris al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi în valoare de 19,11 miliarde de lei, arată un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea și funcționarea FSDI, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), spre consultare

Acest capital este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, precum și din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deținute de stat la operatorii economici prevăzuți în anexa la prezenta hotărâre, în valoare de 10,11 miliarde de lei, stabilită la valoarea nominală a acțiunilor aportate.

Citește și: Dezvăluire șocantă! Oreste, amenințat cu bătaia de un boxer care a huiduit-o pe Kovesi! Solicitare de urgență a lui Rareș Bogdan

Capitalul social inițial al FSDI se împarte într-un număr de 1,47 miliarde de acțiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acțiune.

Resursele financiare necesare acoperirii vărsămintelor în numerar 9 miliarde lei se asigură de către MFP din veniturile din privatizare în lei și/sau valută disponibile în soldul contului trezoreriei statului, astfel: 0,5 miliarde lei din veniturile din privatizare în lei, la momentul constituirii FSDI; diferența de capital social în numerar se varsă în termen de cel mult 12 luni de la data înmatricularii FSDI, din veniturile din privatizare în valută.

Citește și: Replică acidă pentru Klaus Iohannis! Ce se întâmplă cu pensiile românilor

De asemenea, fondurile necesare acoperirii vărsămintelor în numerar se alocă de către Finanţe din veniturile din privatizare în valută disponibile în contul în valută al MFP deschis la Banca Naţională a României. Vărsămintele din veniturile în valută se efectuează în tranşe, în lei, la cursul de schimb valabil în data vărsării fiecărei tranşe, comunicat de către BNR. Tranşele se vărsă de către MFP în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea cererii FSDI, formulată în conformitate cu strategia FSDI aprobată de adunarea generală a acționarilor, elaborată în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin hotărâre de Guvern.

Pachetele de acțiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condițiile prezentei hotărâri, se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acțiuni, în calitate de bunuri proprii, în condițiile legii.

Citește și: Ultimă oră! O nouă plecare de răsunet de la Digi 24! După cinci ani, iese din grilă!

Transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor aduse aport la capitalul social al FSDI, care sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționate pe un sistem multilateral de tranzacționare, sunt considerate transferuri directe în sensul legislației pieței de capital.

Obiectul principal de activitate al FSDI este cod CAEN 6499 „Alte intermedieri financiare n.c.a.”, iar activitatea principală este efectuarea de investiţii financiare în nume şi în cont propriu, pentru care îşi asumă riscul tranzacţiilor.

Citește și: Schimbări pe piața imobiliară! Cu cât au crescut prețurile locuințelor

„Ministerul Finanțelor Publice solicită, în termen de cinci zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotărâri, Oficiului Național al Registrului Comerțului, numirea unui expert autorizat în vederea evaluării aportului în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deținute de stat la operatorii economici prevăzuți în anexa la prezenta hotărâre”, se precizează în proiectul menționat.

În termen de maxim 45 zile, de la data numirii expertului autorizat, acesta finalizează raportul de expertiză, efectuat, după caz, prin următoarele metode:

Citește și: Atenție, români! Au apărut schimbări în legătură cu voucherele de vacanță

a) prin metoda preţului de piaţă determinat ca medie ponderată a preţurilor de tranzacţionare înregistrate în ultimele 120 de şedinţe de tranzacţionare consecutive, anterioare datei de 31 decembrie 2018, în cazul pachetelor de acţiuni emise de societăţile ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare, în cazul cărora în perioada de referinţă menţionată s-au înregistrat tranzacţii cu acţiuni care să reprezinte cumulat mai mult de 0,5% din totalul capitalului social al societăţii;

b) prin metoda activului net contabil corespunzător valorii capitalurilor proprii evidenţiate în situaţiile financiare la data de 31 decembrie 2018, aprobate potrivit legii, în cazul celorlalte pachete de acţiuni aduse ca aport în natură la capitalul social al FSDI.

Citește și: Dezvăluire șocantă! Oreste, amenințat cu bătaia de un boxer care a huiduit-o pe Kovesi! Solicitare de urgență a lui Rareș Bogdan

Lista celor 28 de societăți ale căror pachete de acțiuni constituie aport în natură la capitalul social inițial al FSDI este următoarea, în ordinea prezentată în proiect:

1. Engie Romania S.A.

2. Societatea de distribuție și Furnizare a Energiei Electrice - „Electrica”

3. Delgaz Grid S.A.

4. E.ON Energie România SA

5. Chimcomplex SA

6. OMV Petrom SA

7. Telekom Romania Communications S.A.

8. CN „Loteria Română” SA

9. IAR SA

10. Oil Terminal SA

Citește și: Replică acidă pentru Klaus Iohannis! Ce se întâmplă cu pensiile românilor

11. Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA

12. Societatea Națională de Gaze Naturale „Romgaz” SA.

13. Societatea de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica” S.A.

14. Compania Națională „Aeroporturi București” SA

15. Societatea Națională „Nuclearelectrica” SA

16. Compania Națională „Imprimeria Națională” SA

17. Conpet SA

18. SN „Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia” SA

19. Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M” S.A.

20. Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A.

Citește și: Ultimă oră! O nouă plecare de răsunet de la Digi 24! După cinci ani, iese din grilă!

21. Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipientelor sub presiune - (CNCIR) SA

22. Cupru Min SA Abrud

23. Societatea Națională a Sării SA

24. Romaero

25. Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” - S.A.Constanța

26. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA

27. Antibiotice SA

28. Compania Națională Unifarm S.A.

Citește și: Schimbări pe piața imobiliară! Cu cât au crescut prețurile locuințelor

În vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate, FSDI este autorizat să: participe la înfiinţarea de societăţi/fonduri ca asociat unic sau împreună cu alți acționari; finanțeze activitatea societăţilor din al căror acționariat face parte prin participarea la majorarea capitalului social, prin împrumuturi sau alte forme de finanţare, precum și să garanteze împrumuturile societăților din al căror acționariat face parte, direct sau indirect; tranzacționeze acţiuni din portofoliul propriu prin operațiuni de vanzare - cumparare; dispună asupra instrumentelor financiare aflate în propriul portofoliu în conformitate cu politicile investiţionale proprii.

„FSDI nu investește în capitalul social al societății de proiect în cazul proiectelor de tip PPP (parteneriat public-privat - n.red.), putând participa doar la finanțarea proiectelor de tip PPP, prin societățile de proiect, în limita a maxim 49% din valoarea proiectului.

Citește și: Atenție, români! Au apărut schimbări în legătură cu voucherele de vacanță .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.