Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizită fără precedent la Pearl Harbour! Motivul premierului nipon

Shinzo Abe

Vizita fără precedent pe care premierul japonez Shinzo Abe o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-şi cere scuze faţă de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al oficialului nipon, citat de Reuters, scrie agerpres.ro

Şeful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a spus că scopul vizitei programate pentru 26 şi 27 decembrie este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial. Chiar dacă lipsa unei declaraţii de scuze i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenţia lui Abe este ca prezenţa sa la Pearl Harbour să sublinieze alianţa strânsă de azi dintre foştii inamici.

Înalt oficial ungar, declarație CONTROVERSATĂ: Aş fi dat mai devreme cu pumnul în masa românilor


Mesajul pe care vrea să îl transmită premierul nipon se adresează atât rivalului regional al Japoniei, China, şi ci preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a criticat Japonia.

Cum ajunge 'Cumințenia Pământului' la Spălarea Banilor


"Cred că vizita premierului transmite mesajul că astfel de nenorociri nu trebuie să se repete şi este expresia reconcilierii dintre Japonia şi Statele Unite", a spus Yoshihide Suga. 

Prezenţa în Hawaii alături de preşedintele american Barack Obama i-ar putea creşte lui Shinzo Abe cota de popularitate în sondaje. Premierul are parte, oricum, de opinia favorabilă a 60% dintre japonezi şi ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a Parlamentului. 

Vizita ar surveni la şapte luni de la momentul când Obama a devenit primul preşedinte american care vizitează oraşul Hiroshima, asupra căruia armata DUA a lansat bomba atomică în 1945. 

"Planificarea detaliilor vizitei la Pearl Harbour a început atunci când Obama a vizitat Hiroshima. E mai curând un gest de reciprocitate, unul simbolic pentru reconcilierea dintre SUA şi Japonia" a declarat, pentru Reuters, Gerry Curtis, profesor emerit la Universitatea Columbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.