Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita liderului Algeriei la Moscova va testa răbdarea Occidentului

France24
Abdelmadjid Tebboune

Algeria continuă să pregătească vizita președintelui Abdelmadjid Tebboune în Rusia. Ministerul de externe al țării nord-africane și-a exprima speranța că vizita va avea loc până la sfârșitul anului și va însemna începutul unei noi etape în legături. O sursă diplomatică a publicației ruse "Nezavisimaia Gazeta" precizează totuși că despre data vizitei se poate spune deocamdată că este nesigură: elaborarea amplului program de colaborare impune eforturi deosebite. Situația se complică prin faptul că Algeria continuă să simtă presiuni diplomatice din partea țărilor din Occident, îngrijorată de încercările acestuia de a găsi un punct de echilibru în politica externă.

"Există așteptări că vizita va avea loc în luna decembrie", a declarat un interlocutor al publicației "Nezavisimaia Gazeta", comentând pregătirea vizitei președintelui Tebboune la invitația președintelui Vladimir Putin. Totuși sursa diplomatică nu a exclus că data poate fi amânată din cauza agendei încărcate, relatează Nezavisimaia Gazeta citată de Rador.

Faptul că Algeria se pregătește intens pentru convorbirile la nivel înalt de la Moscova a comunicat mai devreme, luna aceasta, ministrul de externe al ei, Ramtane Lamamra. "Avem volum mare de colaborare. Algeria și Rusia sunt parteneri vechi și importanți unul pentru celălalt. Purtăm un dialog politic calitativ și sperăm că vizita președintelui Abdelmadjid Tebboune în Rusia va însemna începutul unei noi etale a legăturilor noastre", a atras atenția ministrul de externe în cadrul Forumului de pace de la Paris.

O problemă nu mai puțin importantă vor fi livrările de armamente: pe parcursul deceniului algerienii s-au situat sistematic între primii trei cei mai mari importatori de produse rusești de apărare. Pe 10 noiembrie, șeful Statului-Major al Armatei Populare Naționale a Algerie, Said Shangrih, l-a primit pe directorul Serviciului federal pentru colaborare tehnico-militară al Rusiei, Dmitri Șugaev.  Acest lucru s-a produs pe fondul informațiilor referitoare la faptul că partea nord-africană scontează să încheie cu Moscova un acord amplu de armament în valoare de 12 - 17 miliarde de dolari. Publicațiile regionale au informat, între altele, interesul algerienilor de a cumpăra avioane de vânătoare și de sisteme de apărare antiaeriană de producție rusească.

Se menține o dinamică bună și în dezvoltarea legăturilor militare. Pe 16 noiembrie, Rusia și Algeria au început exercițiile "Scutul deșertului - 2022". Acestea se desfășoară în poligonul Hamakir, la 50 km de frontiera cu principalul oponent regional al algerienilor, Marocul.

O astfel de apropiere a contactelor nu poate să nu atragă atenția țărilor occidentale. În luna septembrie, un grup bipartit de congresmeni americani a trimis secretarului de stat american Anthony Blinkin un mesaj în care a cerut introducerea de sancțiuni împotriva Algeriei, ca răspuns la interesul regulat al acesteia pentru armamentul rusesc. "Numai anul trecut Algeria a finalizat contracte pentru achiziționarea de arme din Rusia în valoare totală de peste șapte miliarde de dolari - s-au plâns legiuitorii. - Este foarte important ca președintele Biden și administrația lui să pregătească sancțiuni împotriva celor care încearcă să finanțeze autoritățile ruse și mașina lor de răzzboi." Scrisoarea adresată șefului Departamentului de Stat a urmat unei inițiative similare a senatorului republican Marco Rubio.

Cu toate acestea, este pripit să vorbim despre deriva de politică externă a algerienilor spre Rusia: din partea lor există mai degrabă încercări de a găsi un punct de echilibru. Acest lucru a fost bine ilustrat de vizita efectuată de președintele Franței, Emmanuel Macron, în țara nord-africană în luna august, în cursul căreia a avut loc o întâlnire a directorilor serviciilor speciale franceze și algeriene. Observatorii observă faptul că convorbirile au constituit primul eveniment de acest nivel de când țara nord-africană și-a câștigat independența.

Trebuie menționat separat faptul că din luna februarie autoritățile algeriene au încercat să valorifice la maximum situația legată de înlocuirea purtătorilor de energie rusești pe piața europeană, pe fondul evenimentelor din Ucraina. La sfârșitul lunii octombrie, șeful companiei energetice italiene "Eni", Claudio Descalzi, a remarcat că Algeria furnizează în acest moment Italiei practic tot tât de mult gaz cât furnizau anterior rușii. "Primim resurse energetice, în cazul nostru în principal din Egipt, din Africa. Și creștem dramatic volumul livrărilor din Algeria", a remarcat acesta aflându-se în vizită la Abu Dhabi pentru a participa la Expoziția Internațională de petrol ADIPEC.

"Pe de o parte, autoritățile algeriene continuă să obțină avantaje din confruntarea pe linia Rusia-NATO: în primele cinci luni ale anului 2022, profitul companiei algeriene de stat de petrol și gaze 'Sonatrach' s-a ridicat la 21,5 miliarde de dolari, față de 12,6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului 2021", a arătat pentru "Nezavisimaia Gazeta" Anton Mardasov, cercetător invitat al Institutului pentru Orientul Mijlociu de la Washington și expert al Consiliului rus pentru afaceri internaționale. "Pe de altă parte, există îndoieli că partea rusă va considera că aceste inițiative sunt o încercare de 'a o înlocui' pe piața europeană a gazelor."

Analistul consideră că noile contracte la prețuri mai mari apropie costul gazului pe conductă de vânzările spot de gaze naturale lichefiate. Potrivit interlocutorului publicației ruse, acest lucru este în avantajul Moscovei, deoarece nu numai că îi menține pe europeni interesați de achizițiile oficiale de resurse energetice rusești, ci și îi obligă și să meargă pentru ele pe piața neagră.

"Se obișnuiește ca calitatea relațiilor dintre Rusia și Algeria să fie apreciată după cooperarea tehnico-militară, dar, în mod ciudat, produsele industriei chineze de apărare își cresc treptat ponderea în arsenalele Algeriei și ale adversarului său regional, Marocul" - remarcă Mardasov. -  "Conducerea algeriană este gata să folosească resursele obținute de pe urma creșterii apreciabile a prețului gazelor naturale pe piața globală pentru a extinde bugetul militar, însă acest lucru nu înseamnă nicidecum că o parte semnificativă a acestora va merge la achiziționarea tuturor armelor rusești dintr-o dată."

Interlocutorul publicației "Nezavisimaia Gazeta" nu consideră totuși că armele rusești vor fi înlocuite  imediat pe piața algeriană, chiar și în condiții unei atenții deosebite a SUA. "În cele din urmă, Algeria folosește probabil toate nodurile problematice în convorbirile cu Moscova la cel mai înalt nivel pentru a obține un discount și anumite concesii care depășesc cadrul cooperării tehnico-militare și au legătură, de exemplu, cu inițiativele din sectorul minier, energie electrică și energie atomică."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.