Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita lui Xi în Rusia produce primele efecte militare: armata chineză este dispusă să coopereze cu cea rusă

rusia china

Armata chineză este dispusă să coopereze cu armata Rusiei. În acest fel, comunicarea strategică și coordonarea ar trebui consolidate, explică Ministerul Apărării de la Beijing. Anunțul e cu atât mai interesant cu cât vine după vizita liderului chinex XI Jinping în Rusia.

Cele două țări ar urma să coopereze pentru punerea în aplicare a inițiativelor de securitate globală. De asemenea, ele vor continua să organizeze patrule maritime și aeriene comune și exerciții comune. Cele două țări vor lucra împreună pentru a construi încrederea între armatele lor, pentru a proteja echitatea și justiția internațională, precum și pentru a pune în aplicare Inițiativa de Securitate Globală, un proiect chinezesc de promovare a păcii, a declarat Tan Kefei, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, în cadrul unei conferințe de presă. „Armata chineză este dispusă să colaboreze cu armata rusă pentru a implementa pe deplin consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat, consolidând în continuare comunicarea și coordonarea strategică", a declarat Tan, referindu-se la recenta întâlnire de la Moscova dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, relatează publicația South China Morning Post.

La începutul acestei luni, China, Rusia și Iranul au desfășurat un exercițiu de cinci zile în Golful Oman, pe care Tan l-a descris ca fiind "o consolidare a capacităților celor trei țări de a desfășura în comun misiuni militare maritime diversificate, aprofundând în continuare prietenia tradițională și cooperarea practică și contribuind în mod pozitiv la menținerea securității maritime". La exercițiu au participat 12 nave din cele trei țări, China - care a avut până acum o prezență navală limitată în regiune - trimițând distrugătorul avansat cu rachete ghidate Nanning.  Tan a declarat că relația dintre China și Rusia nu se aseamănă cu alianțele din timpul Războiului Rece, deoarece se bazează pe principiile de non-confrontare și nu vizează terțe părți.

Ce înțelegere au avut XI și Putin

O declarație comună semnată de Xi și Putin săptămâna trecută a cerut o rezolvare a războiului din Ucraina și a inclus un angajament din partea Rusiei de a relua discuțiile de pace.

Un articol al agenției de știri de stat din China, Xinhua, a declarat că "Rusia a salutat dorința Chinei de a juca un rol pozitiv în rezolvarea crizei din Ucraina prin mijloace politice și diplomatice".

Mai recent, China și-a repetat apelul pentru o rezolvare pașnică a conflictului după ce Rusia a declarat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus - un anunț făcut la câteva zile după o declarație comună între Moscova și Beijing, care se opunea amplasării de arme nucleare în alte țări.

China a fost avertizată

Țările NATO au alocat Ucrainei de la invazie un ajutor de peste 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari), inclusiv 65 de milioane de euro pentru sprijin militar, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Înainte de călătoria lui Xi în Rusia,  Statele Unite au avertizat Beijingul să nu ofere Rusiei sprijin militar și nu a fost luat niciun angajament în acest sens în timpul vizitei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.