Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Plahotniuc: România trebuie să ignore declarațiile provocatoare ale lui Dodon/ INTERVIU

Vlad Plahotniuc

Liderul coaliției de guvernare din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a oferit un interviu în exclusivitate pentru PoliticScan – ȘtiripeSurse în care a vorbit, printre altele, despre atentatul dejucat la adresa lui, despre lupta anticorupție și situația economică din țara vecină și  despre relațiile guvernării cu președintele Moldovei, Igor Dodon.

Î. Domnule Plahotniuc, cum vă simțiți acum după ce știți că se pregătea un atentat împotriva dumneavoastră și că există oameni care doreau să vă lichideze? V-ați gândit la o retragere din viața politică, pentru a ieși din vizorul celor care au pus un plan de acest gen la cale?

V.P. Un astfel de moment te pune desigur pe gânduri, însă gândurile care mi-au venit mie au fost legate de faptul ca trebuie sa termin ce am început, nu sa dau bir cu fugiții. Eu înțeleg foarte bine cine sunt cei care au stat în spatele acestei încercări, înțeleg motivația lor și tocmai acest lucru mă determină să merg înainte, să fac tot ce este posibil pentru ca astfel de indivizi să nu mai ajungă vreodată sa folosească sistemul bancar din Moldova pentru a spăla miliarde de dolari. În ultimele luni s-au făcut progrese uriașe privind securizarea sistemului bancar, progrese remarcate și de FMI, dar s-au făcut și progrese semnificative în investigarea acelei spălării de bani de peste 22 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească, bani proveniți din Rusia. Aceste progrese deranjează anumite cercuri de interese din afara Moldovei, respectiv persoanele care au avut legătură sau au administrat această schemă de spălare de bani. Este un subiect complicat și foarte sensibil, dar care își va găsi, sper, o rezolvare completă și definitivă.

Î. În ultima vreme, în Moldova, a început o campanie puternică a procurorilor anticorupție. Adversarii dvs vă acuză că este o campanie de epurare politică. Cât este adevăr, cât este propaganda adversarilor?

V.P. Haideti sa luăm în dezbatere faptele, nu vorbele care se spun pe ici-colo. Ultimele acțiuni anticorupție au vizat funcționari înalți din actuala guvernare, inclusiv din PDM, partidul pe care îl conduc. Au fost arestați doi miniștri în funcție, cel al Agriculturii și cel al Transporturilor, ambii numiți de partidele de la guvernare, dar și un viceministru de la Economie, numit de partidul pe care îl conduc, precum și alți funcționari de rang înalt din instituții guvernamentale. Au fost arestați de asemenea mai multi înalți funcționari de la Primăria Chișinău, administrată tot de un partid de la guvernare, câțiva conducători de raioane, tot din partidele guvernării, inclusiv din PDM. Deci despre ce fel de epurare politică vorbim? Procurorii anticorupție fac epurare politică în partidele de la guvernare? Păi înainte toată lumea spunea că nu sunt anchetați înalți funcționari care au legătură cu partidele din coaliția de guvernare. Acum, când sunt aceste acțiuni, unii spun că e epurare politică. În realitate, observăm că cei care spun asta sunt tocmai cei din opoziție, care, în mod normal, ar trebui să salute asemenea acțiuni fără precedent, însă pe ei îi deranjează faptul că se desfășoară o luptă reală cu corupția, care îi vizează pe toți cei corupți, indiferent de apartenența lor politică. Or, se pare că opoziției îi convin discreditarea țării și haosul sistemic, nu ordinea și reformele autentice. Regretabil.

Î. Moldova a fost lăudată de FMI acum câteva săptămâni. Prognozele sunt optimiste, nivelul exporturilor crește, se pare că Moldova crește economic de la zi la zi. Când vor resimți și moldovenii în propriile buzunare creșterea economică?

V.P. Moldova a reușit să obțină a doua tranșă de la FMI chiar printr-o procedură simplificată, asta tocmai pentru că a fost constatat modul serios în care au fost implementate reformele convenite în cadrul memorandumului. Iar printre aceste reforme se află inclusiv acțiuni care au vizat securizarea sistemului bancar. Problema e că aceste reușite vin după perioade lungi de crize politice, abia de la începutul lui 2016 s-a intrat într-o perioadă de stabilitate și se pot face reforme, deci a fost firesc ca efectele benefice să nu fie simțite imediat la modul direct de către cetățeni. Dar sunt convins că, dacă vom continua asa, în scurt timp oamenii vor simți mai direct efectele acestei creșteri economice.

Î. Ați revenit de curând din SUA, ce ați făcut acolo? Am văzut că după revenire partidul dvs a introdus o inițiativă de limitare a propagandei ruse în Moldova prin televiziuni. Este și ăsta un efect al vizitei?

V.P. Inițiativa asta a fost introdusă încă de anul trecut de PDM, însă unii dintre partenerii externi ne-au cerut atunci să mai așteptăm și am pus-o deoparte.

Am promis atunci că vom reveni la ea și o vom pune în aplicare, pentru că trebuie sa curățăm spațiul mediatic de manipulările unor canale rusești. Culmea că până acum s-au opus acestui demers chiar unii dintre cei care mă acuzau pe mine pentru că unul din posturile TV pe care le-am fondat transmite programe rusești. Dar inclusiv acel post va fi afectat de aceste schimbări. Eu cred că noi, la fel ca Ucraina, trebuie să reieșim din situația specială în care ne aflăm și să luăm o decizie mai hotărâtă în această privință, altfel riscăm sa ajungem ca cetățenii noștri sa devină victime ale propagandei și manipulărilor,  să fie supuși unor influențe ideologice din afara țării, mai ales în ajunul campaniilor electorale.

Legat de vizita în SUA, am discutat acolo cu mai mulți congresmeni, am avut întâlniri la Departamentul de Stat și Consiliul Național de Securitate, am discutat despre agenda de reforme, dar și despre provocările din regiune pe zona de securitate. Au fost discuții importante și utile, în care am dorit să se știe care este viziunea PDM, ca principal partid de guvernare, pe aceste domenii de interes comun.

Î. Ați discutat în SUA și despre schimbarea sistemului electoral în Moldova? Ați încercat să căutați sprijin pentru această schimbare?

V.P. Partenerii noștri din SUA cunosc foarte bine beneficiile sistemului electoral uninominal sau mixt, îl utilizează de atâția ani, nu era cazul sa le vorbesc eu despre beneficiile lui. Am discutat subiectul doar în termeni generali, nu am încercat să caut sprijin. Chiar acum a fost dat publicității, de către o companie americana importantă, cel mai mare sondaj realizat vreodată în Moldova, pe un eșantion de 12 mii de respondenți, care arată foarte clar că cetățenii își doresc schimbarea sistemului electoral. 61 la sută doresc acest lucru, în timp ce doar 29 la sută își doresc să rămână sistemul actual de votare pe liste. Așadar, cetățenii ne spun foarte clar ca vor aceasta schimbare, iar noi trebuie să-i ascultăm și să căutam soluții să o facem cât mai corect, respectând standardele internaționale în materie electorală, de aceea așteptăm cu interes și opinia Comisiei de la Veneția. Vom studia recomandările experților cu mare atenție și seriozitate. Chiar dacă este dreptul suveran al unui stat să-și decidă sistemul electoral și avem un număr atât de mare de cetățeni care doresc asta, noi credem că e important mai întâi să avem o cât mai bună evaluare legată de formarea unui cadru electoral optim pentru implementarea sistemului mixt de vot.

Î. Dar ce e cu ideea aceea că Transnistria ar putea avea 25 de deputați în Parlamentul Moldovei prin sistemul mixt?

V.P. Nu va exista asa ceva, e o manipulare cu care unii politicieni din Moldova au umblat și prin Parlamentul European și în acest mod au reușit să genereze emoții acolo. Colegii mei au fost chiar zilele acestea la Bruxelles și au constatat câtă mirare era acolo când li s-a arătat că multe din informațiile care au fost furnizate de un partid de opoziție din Moldova sunt false.

Î. Apropo, au existat și în Parlamentul European dezbateri aprinse pe tema asta, unii europarlamentari au cerut chiar amânarea finanțării pentru Republica Moldova. Ce reproșează mai exact Moldovei?

V.P. Este vorba de doua grupuri politice parlamentare care au acționat la solicitarea colegilor lor din unele partide din Republica Moldova. Dar nu e nimic rău că există dezbateri, că se discută subiectul. Noi urmărim cu atenție aceste dezbateri, încercăm să identificăm argumentele obiective și să vedem cum le putem utiliza pentru a face această reformă politică importantă cât mai bună. Grupurile parlamentare europene respective au favoriți politici în Moldova și este normal să fie asa, sigur că vor să se asigure că partidele pe care le susțin vor obține un scor cât mai bun în alegeri. Noi înțelegem asta. Doar că interesul nici unui partid nu trebuie să primeze în fața voinței cetățenilor, de la care s-a pornit de fapt procesul de schimbare a sistemului electoral. Înțeleg prea bine că trebuie găsit compromisul necesar pentru a respecta atât voința cetățenilor, cât și a face schimbările în asa fel încât să nu fie avantajate vădit anumite partide. Noi suntem deschiși să comunicăm cu toată lumea și să găsim cele mai potrivite soluții.

Î. Este Moldova în conflict cu Rusia? Președintele Parlamentului și Premierul au trimis la Moscova un document dur, în care anunțau ca oficialii moldoveni nu mai merg acolo până ce nu se termină cu abuzurile împotriva lor. S-a schimbat ceva după acest demers?

V.P. Moldova nu este în conflict cu Federația Rusă. Noi am constatat un șir de acțiuni reprobabile din partea câtorva persoane din cadrul unor instituții de la Moscova, care au dat indicații ca oficialii moldoveni să fie hărțuiți ori de câte ori încearcă să intre în Rusia. Am reclamat aceste practici, există discuții pe această temă, dar încă nu avem o rezolvare convingătoare a situației. De aceea recomandarea ca oficialii moldoveni să nu meargă în Rusia a rămas valabila și va rămâne așa până la clarificarea situației.

Î. Au legătură aceste hărțuiri cu acel caz privind spălarea celor 22 de miliarde prin Moldova, bani veniți din Rusia?

V.P. Există indicii care confirmă anume această legătură. Însă nu înțelegem logica unor astfel de acțiuni, ele nu au schimbat nimic și nu vor schimba nimic. Dimpotrivă, autoritățile noastre au cerut colaborarea instituțiilor din Rusia în identificarea și pedepsirea celor care au spălat acești bani.

Î. V-aș propune să mergem pe scenariul optimist în care dvs și PDM o să treceți schimbarea sistemului electoral în Parlament. Oricum am calcula, putem vedea că PSRM va fi câștigătorul alegerilor din 2018. Pe partea cealaltă a spectrului politic, unde avem partide pro-europene, există o falie mare care desparte aceste partide. Chiar dacă PDM va obține un procent de 15-20 %, ca să puteți păstra guvernarea v-ar trebui o alianță cu PAS și cu partidul lui Năstase? Ar fi posibil să avem la un moment dat o alianță de acest gen sau credeți mai degrabă că PSRM va guverna fie și minoritar în cazul în care această alianță nu se poate realiza?

V.P. E foarte devreme să vorbim despre procente, mai avem aproape un an și jumătate până în alegeri. Pe noi la etapa asta nu ne preocupă alegerile și nu facem astfel de evaluări, pentru că avem multe lucruri de făcut până atunci, să guvernăm bine, ceea ce cu siguranță se va reflecta pozitiv și în rezultatul nostru electoral. PDM are un obiectiv post electoral foarte clar, acela de a menține Moldova pe calea europeana. Și asta pentru că noi înțelegem că aceasta e zona care ne va permite să ne dezvoltam mai rapid, nu atât datorită fondurilor primite, cât a expertizei și a unor programe de dezvoltare care deja și-au confirmat efectul pozitiv în cazul altor state care au fost în situația Moldovei. Deci e devreme să discutăm despre alianțe, pentru că în ritmul în care fac prostii unele partide de dreapta, e greu să anticipezi ce va mai rămâne din ele până în alegeri. Opoziția de dreapta în loc să lupte cu Dodon, îi face cadouri de care acesta profită cu mare bucurie, așa cum a fost solicitarea către FMI sau către UE de a amâna finanțarea Moldovei. Este exact ce vor socialiștii, ca țara noastră să nu mai fie susținută, să apară o criză socială puternică, apoi o criză politică, să apară neîncrederea cetățenilor în sprijinul și bunele intenții ale UE, așa încât pe acest fundal Partidul Socialiștilor să câștige singur alegerile anticipate sau cele ordinare. Pentru Dodon, alegerile anticipate ar fi cel mai bun lucru acum, dreapta e dezintegrată și slabă, el e cam singur pe stânga, o situație perfectă pentru el în alegeri. Iată de ce s-a bucurat el atât de tare de perspectiva amânării finanțării din partea UE pentru Moldova. Am încrederea însă că nu va avea prilej să se bucure prea mult de o asemenea conjunctură.

Î. Dar care e relația guvernării cu președintele Dodon? Sunt multe speculații că ați avea doar un război de suprafață, dar că în realitate colaborați.

V.P. Noi am spus-o și public, scopul nostru este să nu permitem să se concretizeze nici o inițiativă a președintelui Dodon îndreptată împotriva intereselor Moldovei și a parcursului nostru european.  Și până acum am reușit, la modul concret, nu prin declarații de suprafață, cum își închipuie unii. Dar totodată fără a arunca țara în hăul destabilizării politice.

Președintele Dodon și-ar dori mult acum un război cu guvernarea, unul cât mai puternic, care să ducă la destabilizare și la căderea guvernului. De aceea a și lansat diferite provocări, de aceea îi provoacă și pe liderii UE să întoarcă spatele Moldovei. El are încă un scor înalt în sondaje și are nevoie de scandaluri și dificultăți politice pentru a-l menține, fie să i se dea motiv să meargă în fața poporului să se victimizeze și să mai ia niște procente, fie să reușească să blocheze economic Moldova și să genereze o criză politico-socială. El a văzut bine ce efecte a avut războiul politic asupra partidelor pro europene și nu e deloc încântat de faptul că acum coaliția de guvernare e stabilă, nu mai apar acele războaie pe interior. Toate referendumurile pe care le-a propus sunt provocări la adresa guvernării, ne încearcă, dar noi am decis să nu ne lăsăm atrași în agenda pe care o promovează el, să ne vedem de treabă, să guvernăm, să facem reforme, să păstrăm echilibrul în societate. Republica Moldova este stat parlamentar și deciziile strategice se iau în Parlament și la Guvern, în pofida pretențiilor Președinției în acest sens.

Î. Ar fi posibilă suspendarea lui din funcție?

V.P. Dacă face greșeli suficient de grave și va supune unui pericol iminent stabilitatea politică a țării, ar fi posibilă. Dar știți cum e cu încercările astea de suspendare, uneori poți să-i faci mai mult bine celui pe care încerci să-l suspenzi, decât rău. Ați avut astfel de situații și în România. Trebuie cântărită bine o astfel de decizie, trebuie probe convingătoare pentru cetățeni și apoi e nevoie de o unitate politică pe dreapta, dacă se intră într-un astfel de referendum. Altfel e foarte complicat și riști doar să-i întărești poziția. În politică e important să știi să identifici momentele oportune pentru o acțiune sau alta.

Î. Cum credeți că ar trebui să privească România declarațiile războinice ale lui Dodon?

V.P. Să le ignore. Chiar dacă sunt provocatoare, nu trebuie atras atenție la ele. Autoritățile române au un partener de dialog deschis și constructiv în Guvernul și Parlamentul de la Chișinău, instituțiile care în fond decid politica statului și o implementează, iar la nivelul acestor instituții eforturile pe care România le face pentru Republica Moldova sunt foarte apreciate și respectate. Pentru noi, România constituie un model de urmat pe calea integrării europene, e și un partener strategic de încredere, consider că noi suntem sortiți unei strânse prietenii, inclusiv politice, indiferent de voința ostilă a unora sau altora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.