Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Voiculescu fuge de responsabilitate în scandalul celor patru spitale din Sectorul 1

Inquam Photos / Octav Ganea
vlad voiculescu

Ministrul Sănătății a evitat să-și asume până acum vreo responsabilitate în cazul celor patru spitale din sectorul 1 a Capitalei, deși acestea sunt în subordinea instituției pe care o conduce.

Mai mult, folosindu-se de faptul că actualul cadru legal nu precizează foarte precis care este implicarea financiară a Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a încercat să paseze responsabilitatea privind finanțarea și administrarea acestor spitale în curtea autorităților locale.

Atitudinea ministrului, care trădează calcule politice, este una mai mult decât revoltătoare spun surse din Ministerul Sănătății. Și asta pentru că în joc este funcționalitatea a patru spitale de urgență importante: Spitalul de Urgențe pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul de Urgențe Oftalmologice, Spitalul de Arși și Spitalul de Urgență Floreasca.

Fitilul aprins de primarul sectorului 1

Întregul scandal a izbucnit în urma deciziei propuse de colega de partid a ministrului Sănătății. Astfel, primarul sectorului 1 Clotilde Armand a venit săptămâna trecută cu inițiativa prin care clădirile și terenurile administrate până acum de Primărie să treacă în gestiunea spitalelor cu pricina.

VIDEO − Toți părinții sunt vizați: Poliția îi va amenda pe cei care se aglomerează la intrarea în școli

Acest transfer a iscat, însă, o întreagă discuție legată de finanțarea celor patru spitale.

În primă instanță, primarul sectorului 1 a încercat să paseze responsabilitatea pentru administrarea și finanțarea celor patru spitale în curtea Primăriei Capitalei. Ulterior, Clotilde Armand și-a nuanțat poziția, după ce Vlad Voiculescu a susținut în cadrul unei conferințe de presă comune că finanțarea poate veni atât de la Primăria sectorului 1, cât și de la Primăria Capitalei.

Ceea ce a omis să spună Vlad Voiculescu este faptul că, pentru un astfel de transfer de atribuții către PMB, este nevoie de o decizie clară din partea ministerului pe care îl conduce.

Ca scurt istoric legislativ, descentralizarea spitalelor s-a făcut inițial prin OG nr.70/2002, care prevedea, în forma sa inițială, faptul că terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea spitalele de interes județean sau local se află în administrarea consiliilor județene sau consiliilor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor  și sectoarelor municipiilor București. În baza acestei Ordonanțe, Guvernul emite HG 1096/2002 prin care terenurile și clădirile spitalelor și policlinicilor din Capitală trec în proprietatea Consiliului General, dar în administrarea primăriilor de sector. Așa au ajuns și cele 4 spitale în administrarea Primăriei sectorului 1.

Ulterior, în 2004, se modifică Ordonanța 70/2002 și se prevede faptul că spitalele rămân în proprietatea UAT-urilor, dar administrarea clădirilor urmează să treacă în responsabilitatea fiecărei unități sanitare în parte. Exista și o excepție, respectiv faptul că spitalele clinice și cele universitare sunt proprietate publică și rămân în administrarea Ministerului Sănătății. Cele patru spitale din Sectorul 1 sunt toate spitale clinice. Însă, Primăria Sectorului 1 nu pune atunci în aplicare legea și rămâne administratorul acestora.

Câteva luni mai târziu, Guvernul emite OG 78/2004 prin care modifică iarăși OG 70/2002 și prevede faptul că administrarea clădirilor și terenurilor spitalelor clinice și universitare trec și ele în responsabilitatea fiecărui spital în parte. Toate primăriile din București transferă, în următorii ani, administrarea clădirilor către spitale, cu excepția sectorului 1.

În 2008, Guvernul emite Ordonanța de Urgență nr. 162. Acest act prevede, în forma sa consolidată, că și spitalele de urgență pot fi transferate către Municipiul București, însă, cu respectarea art.19 din același act normativ. Iar acest articol 19 spune foarte clar că doar pe baza unei liste aprobate prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății, se poate face acest transfer.

Așadar, și în cazul acestor patru spitale din sectorul 1, decizia este exclusiv la ministrul Voiculescu, deoarece doar la propunerea ministerului poate fi întocmită lista unităților sanitare care să facă obiectul hotărârii de Guvern.

În concluzie, o eventuală hotărâre a Consiliului General al Municipiului București de a lua în administrare clădirile și terenurile nu ar rezolva cu nimic situația spitalelor.  Poate doar ar complica și mai mult această speță, în lipsa unei propuneri, a unei liste clare și a unei decizii ferme din partea Ministerului Sănătății.

Calculele politice ale ministrului Sănătății

Deși soluționarea acestui caz ține de Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a refuzat să-și asume o poziție tranșantă pe subiect, respectiv să adopte măsurile prin care să se aducă claritate în ceea ce privește finanțarea și statutul juridic clar al celor patru spitale din Capitală.

Surse din Ministerul Sănătății arată că această atitudine a fost dictată de calculele politice ale liderului PLUS. În primă instanță, Vlad Voiculescu a dorit să evite un subiect controversat lansat de colega sa de Alianță, Clotilde Armand.

Ulterior, Vlad Voiculescu a încercat să paseze subiectul în curtea lui Nicușor Dan, știută fiind atitudinea ostilă a ministrului Sănătății față de Primarul General al Capitalei. Din păcate, aceste calcule strict politice ale ministrului Sănătății riscă să afecteze activitatea celor patru spitale de  urgență, lovind în acest fel și în calitatea actului medical.

Și, mai există o întrebare legitimă pe care, cu siguranță, și-au pus-o mulți bucureșteni. Care este principiul după care se ghidează ministrul Voiculescu atunci când declară pe Facebook că doar spitalele din Sectorul 1 trebuie să treacă la Primăria Generală? De ce nu și cele din Sectorul 4? Sau de ce nu și cele din Sectorul 3 ori 2? De ce nu toate spitalele din București?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.