Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a dat ORDIN: Parada militară de Ziua Victoriei, anulată la 9 mai, va avea loc pe 24 iunie

Vladimir Putin

Considerând că vârful pandemiei de COVID-19 în Rusia a trecut, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat marţi ca parada militară care urma să celebreze la 9 mai împlinirea a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste să aibă loc la 24 iunie, potrivit AFP.

"Ordon să se înceapă pregătirile pentru defilarea militară în capitala rusă şi în celelalte oraşe. O vom face la 24 iunie", a declarat Putin în cursul unei reuniuni cu ministrul său al apărării Serghei Şoigu, difuzată de televiziune.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Preşedintele rus a subliniat că situaţia legată de pandemie rămâne "stabilă în general în ţară, în regiuni şi în cadrul forţelor armate". "Potrivit specialiştilor, vârful pandemie la noi poate fi considerat depăşit", a mai spus el, citat de agerpres.ro.

Data de 24 iunie este simbolică în Rusia pentru că este cea a primei mari defilări după victoria asupra naziştilor, care a avut loc în 1945. Data la care ea este organizată în mod obişnuit, 9 mai, se referă - potrivit Moscovei - la data capitulării Germaniei naziste.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Acest important eveniment patriotic, care ilustrează în fiecare an puterea militară rusă, a trebuit să fie amânat în acest an din cauza propagării epidemiei provocate de noul coronavirus în Rusia.

La 9 mai, Vladimir Putin s-a limitat la comemorări modeste: o defilare aeriană, un scurt discurs în faţa Monumentul soldatului necunoscut de lângă Kremlin, în care şeful statului a lăudat o Rusie "invincibilă", apoi un altul în faţa soldaţilor în interiorul zidurilor Kremlinului.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Rusia deplângea atunci peste 10.000 de noi contaminări cotidiene cu noul coronavirus, în timp ce locuitorii din cea mai mare parte a imensului său teritoriu erau în izolare la domiciliu.

Creşterea numărului de noi cazuri cu SARS-CoV-2 s-a stabilizat de atunci şi autorităţile au început la 12 mai o ieşire din izolare prudentă şi variabilă în funcţie de regiuni. La Moscova, epicentrul epidemiei în Rusia, măsuri stricte rămân astfel în vigoare până la sfârşitul lunii mai.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

Putin i-a ordonat marţi lui Serghei Şoigu ca "exigenţele în materie de securitate" să fie "cele mai ridicate în vederea pregătirilor pentru parada" din 24 iunie: "Riscurile pentru toţi participanţii trebuie să fie minime sau, şi mai bine, excluse!".

Defilarea "Regimentului nemuritor", în timpul căreia ruşii mărşăluiesc pe stradă cu portrete ale bunicilor, părinţilor sau altor rude care au participat la război va avea loc la 26 iulie.

Citește și: Mihai Tudose a răbufnit: ‘România izolată. Cum își bate joc Guvernul de turism și de țările prietene’

Rusia a înregistra marţi un dublu record: 174 de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore şi 131.000 de vindecări. Rusia, a treia ţară pe plan mondial ca număr de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a înregistrat oficial până marţi peste 362.000, între care 3.807 decese.

Preşedintele rus a plasat în ultimii ani importanţa contribuţiei URSS la înfrângerea nazismului în centrul unui discurs al puterii şi prestigiului, declanşând o bătălie a memoriei cu occidentalii, pe care Moscova îi acuză că minimalizează rolul sovieticilor în victorie.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Revenirea în forţă a Rusiei pe scena internaţională în ultimii ani a fost marcată prin anexarea Crimeii ucrainene în 2014, scandaluri de spionaj şi o intervenţie rusească în Siria în 2015, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.