Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a propus stabilirea unei colaborări internaționale de monitorizare a tuturor emisiilor de noxe

Kremlin.ru
Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus stabilirea unei colaborări internaționale de monitorizare a tuturor tipurilor de emisii de noxe. Declarația a fost făcută în discursul rostit de liderul rus la summitul liderilor lumii dedicat problemelor climatice, scrie agenția TASS.

”Ar fi deosebit de importantă stabilirea unei colaborări internaționale, ample și eficiente, precum și monitorizarea volumelor de emisii a tuturor tipurilor de noxe degajate în atmosferă. Invităm toate țările interesate să se alăture cercetărilor științifice comune, să investească împreună în proiecte practice importante și să treacă activ la dezvoltarea unor tehnologii cu emisii reduse de carbon, pentru atenuarea consecințelor și adaptarea la schimbările climatice”, a spus liderul de la Kremlin.

El a subliniat că Federația Rusă aduce o contribuție puternică la absorbția emisiilor globale de dioxid de carbon datorită capacității de absorbție a ecosistemelor rusești, reciclând 2,5 miliarde de CO2 echivalent anual.

Potrivit lui Putin, ”trebuie luați în considerare, fără excepție, toţi factorii ce provoacă încălzirea globală”. ”Spre exemplu, metanul reprezintă 20% din emisiile antropogene. Și fiecare tonă creează un efect de seră de 25-28 de ori mai mare decât o tonă de CO2. Dacă, să spunem, în următorii 30 de ani s-ar reuși reducerea la jumătate a emisiilor de metan, atunci, până în 2050, temperatura globaală ar scădea, potrivit experților, cu 0,18 grade. Ceea ce, pentru că veni vorba, înseamnă o diferență de până la 45% dintre actuala temperatură și obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris”, a spus șeful statului rus.

Putin a asigurat, totodată, că Rusia este gata să ofere condiții preferențiale companiilor străine care intenționează să investească în tehnologii curate în Rusia.

”Sunt convins că lupta pentru conservarea climei este menită să unească eforturile întregii comunități mondiale. Rusia este gata să propună un întreg pachet de proiecte comune, să analizeze posibilitatea de a acorda chiar condiții preferențiale pentru companiile străine care ar dori să investească în tehnologii curate, inclusiv la noi în țară”, a adăugat președintele rus.

Acorduri pe linia ONU

Vladimir Putin a definit acordurile obținute pe linia ONU drept o bază solidă în lupta împotriva emisiior de gaze cu efect de seră.

”Considerăm că acordurile universale obținute pe linia Organizației Națiunilor Unite servesc drept bază legală solidă pentru eforturile comune ale statelor de a controla și a reduce emisiile cu efect de seră”, a spus el.

Liderul rus a subliniat că Rusia abordează cu toată responsabilitatea îndeplinirea angajamentelor sale internaționale din acest domeniu. Înainte de toate, a precizat Putin, acest lucru se referă la implementarea Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, a prevederilor Protocolului de la Kyoto și ale Acordului de la Paris. Președintele a adăugat că Rusia depune o muncă energică pentru elaborarea, în țară, a unei legislații care să asigure controlul emisiilor de carbon și să stimuleze reducerea acestora.

Putin a arătat că, în mesajul său anual adresat Parlamentului, printre cele mai importante direcții de activitate, el a consemnat ca obiectiv pentru 2050 reducerea substanțială a volumului cumulat de emisii nete. ”În pofida dimeniunilor Rusiei, a particularităților geografice, de climă și a structurii economiei, această misiune este realizabilă; sunt convis de asta”, a afirmat șeful statului.

El a atras atenția asupra faptului că, spre deosebire de anul 1990, într-o măsură mai mare comparativ cu multe alte țări, Rusia a redus emisiile de gaze cu efect de seră. Potrivit datelor sale, volumul lor s-a înjumătățit – de la 3,1 miliarde tone echivalent de CO2, la 1,6 miliarde.

”Este consecința restructurării radicale, din ultimii 20 de ani, a industriei și a sectorului energetic ale Rusiei”, a constatat președintele. ”Ca urmare, 45% din balanța noastră energetică este reprezentată de surse de energie cu emisii reduse, inclusiv generarea nucleară. Nivelul de emisii cu efect de seră al centralelor electrice nucleare pe tot parcursul ciclului lor de viață este, după cum bine știți, aproape de zero”.

Putin a pus accent pe faptul că dezbaterile problemelor climatice la cel mai înalt nivel demonstrează cât de profund împărtășesc țările îngrijorarea legată de schimbările climatice, cât de interesați sunt toți de intensificarea discuțiilor internaționale în vederea rezolvării acestei probleme. ”De succesul acestor eforturi depinde, în mare parte, soarta planetei noastre, perspectivele de dezvoltare ale fiecărei țări, bunăstarea și calitatea vieții oamenilor”, a concluzionat șeful statului rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.