Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a dezvăluit cum a 'cucerit' Africa prin intermediul mercenarilor Wagner: 'Nu înţeleg de ce ar putea unii să se supere!'

Kremlin
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri, într-un interviu televizat, "resentimentul" omologului său francez Emmanuel Macron din cauza influenţei tot mai mari a Rusiei în Africa, în special prin grupul paramilitar Wagner, informează AFP, relatează Agerpres.

"Da, cred că există resentimente", a spus Putin, dând asigurări că a avut în trecut discuţii "foarte deschise pe această temă" cu preşedintele francez. Potrivit lui Vladimir Putin, Franţa a trebuit să facă faţă concurenţei din partea grupului paramilitar Wagner, care, începând de la mijlocul anilor 2010, a desfăşurat combatanţi în mai multe ţări africane în numele guvernelor din aceste state, înlocuind puterea tradiţională a Franţei în regiune.

Însă, în opinia lui Vladimir Putin, este vorba de dosare strict economice atunci când un stat decide să recruteze paramilitari străini. "Noi nu ne-am impus în Africa. Noi nu am înlăturat Franţa, problema este alta. (Problema) este acest faimos grup Wagner. El a realizat iniţial o serie de proiecte economice în Siria, apoi a trecut spre ţări din Africa. Ministerul Apărării (rus) l-a susţinut, însă doar pentru că era vorba de un grup rusesc, nimic mai mult", a spus Putin.

Preşedintele rus a estimat că "liderii africani ai anumitor ţări au încheiat acorduri cu operatori economici ruşi" pentru că ei "nu au mai vrut să lucreze în unele domenii cu francezii". "Nu înţeleg de ce ar putea unii să se supere pe noi dacă un stat independent vrea să-şi întărească relaţiile cu parteneri ce provin din alte ţări, în special din Rusia", a declarat Putin.

Evoluția WAGNER

Kremlinul negase chiar existenţa grupului Wagner înainte de ofensiva împotriva Ucrainei, în timpul căreia grupul s-a plasat în prima linie. Chiar dacă rebeliunea lui Evgheni Prigojin, liderul grupului, şi apoi moartea lui în 2023 au însemnat declinul Wagner, acesta şi alte grupuri paramilitare îşi continuă operaţiunile pe continentul african.

Vizată de importante sancţiuni occidentale, Rusia caută să-şi recâştige influenţa în Africa, pe care a pierdut-o după destrămarea Uniunii Sovietice, pozând drept putere eliberatoare în faţa colonizatorilor occidentali.

Kremlinul şi-a concentrat eforturile în special în ţările din zona Sahel, desfăşurând acolo grupuri paramilitare în cadrul unor acorduri foarte opace.

Ce a declarat recent Macron

Președintele Franței susține că este "necesar" ca aliaţii Ucrainei să fie scuturaţi şi îndemnaţi să "nu fie laşi" în faţa unei Rusii "de neoprit". El a mai spus că "îşi asuma responsabilitatea" pentru recentele sale afirmaţii controversate cu privire la posibilitatea de a trimite soldaţi occidentali în Ucraina pentru sprijin şi misiuni necombatante.

Ministerul francez de externe susține că „Ucraina nu a cerut să trimită trupe, dar nu excludem nimic”. "Ucraina nu ne-a cerut să trimitem trupe. Ucraina ne cere acum să trimitem muniţie", a spus ministrul francez Stephane Sejourne. „Nu excludem nimic pentru lunile următoare” (mai multe, aici).

Vezi si: Vladimir Putin joacă în forță: Suntem gata pentru negocieri de pace în Ucraina, dacă Moscova primește garanții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.