Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin joacă în forță: Suntem gata pentru negocieri de pace în Ucraina, dacă Moscova primește garanții

Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin garzi

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, un interviu postului de televiziune Rossia-1 şi agenţiei de presă RIA, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţial, că este gata să poarte negocieri pentru încheierea conflictului din Ucraina dacă Moscova primește „garanții” din partea puterilor Occidentale, transmite biroul BBC din Rusia.

„Suntem gata de negocieri? Da, suntem gata, dar nu pe baza unor dorințe ale unora apărute după consumul de medicamente psihotrope, ci pe baza realităților de pe teren”, a declarat Vladimir Putin, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, anume Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est).

„Posibilele negocieri nu trebuie să fie o pauză pentru reînarmarea Kievului, ci o conversație serioasă cu garanții de securitate pentru Moscova”, a adăugat liderul rus.

Putin a transmis Occidentului că știe „morcovii care îi vor fi arătați” pentru a-l convinge că a venit momentul negocierilor.

Cancelariile din Vest cred că liderul rus aşteaptă alegerile prezidenţiale din SUA înaintea oricărei iniţiative serioase către pace.

Versiuni antagonice

Ucraina consideră doar retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său, restabilirea granițelor Ucrainei din 1991, întoarcerea tuturor prizonierilor, plata despăgubirilor și urmărirea penală a criminalilor de război ca o condiție prealabilă pentru negocieri. Toate acestea sunt precizate în formula de pace ucraineană.

După aproape doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean şi o contraofensivă ucraineană în acest an nu a reuşit să obţină câştiguri teritoriale majore împotriva forţelor ruse care au apărat frontul cu mine şi drone.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este gata să vorbească despre pacea din Ucraina, dar în termenii Rusiei.  Putin consideră războiul din Ucraina drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident arogant despre care, spune el, complotează să lase Rusia deoparte şi să-i fure vastele resurse naturale.

Pacea o să vină după victorie!

La finalul anului trecut, președintele rus afirma la Kremlin, într-o conferință de presă, că pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia "îşi va atinge obiectivele", care nu s-au schimbat de la începutul campaniei militare din februarie 2022: "demilitarizarea" şi "denazificarea" Ucrainei şi garanţii privind "statutul de neutralitate" al ţării vecine.

Putin a insistat că restabilirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident "nu depinde de noi, nu am fost noi cei care am stricat relaţiile". El a acuzat SUA că au cheltuit peste 5 miliarde de dolari pentru a destabiliza Ucraina .

Lista Kievului

Planul de pace în zece puncte prezentat în 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, puncte pe care Rusia le consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul.

De partea sa, Rusia a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le-a reproşat responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile din martie 2022 în urma solicitării Washingtonului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski respinge categoric ideea unui compromis cu Putin. Războiul va continua "atâta timp cât Rusia rămâne pe teritoriul ucrainean", crede liderul ucrinean, adăugând că un eventual acord, pe calea negocierilor, nu va fi de durată, ci doar va permite Rusiei să se reînarmeze.

Ultimele negocieri de pace ruso-ucrainene au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul, la o lună după lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Lavrov este sceptic

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat pe 14 februarie, în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, că Rusia este deschisă negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, dar cu condiţia să fie acceptate câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă, transmite agenţia EFE.

"Suntem deschişi unei soluţii politice şi diplomatice bazată pe respectarea intereselor noastre legitime, pe luarea în considerare a realităţilor create de-a lungul multor ani şi care au condus la situaţia actuală", a indicat Lavrov.

Dar "aceia care ne-au declarat război nu au nicio propunere semnificativă, iar în condiţiile în care nu sunt dispuşi să ţină cont de interesele noastre şi de situaţia de pe teren sunt puţine şanse să se ajungă la un acord la masa negocierilor. Nu se întrevăd astfel de opţiuni", a argumentat şeful diplomaţiei ruse.

Prin urmare, "a vorbi despre masa negocierilor nu este posibil în acest moment", a punctat el. Aceasta pentru că Washingtonul şi aliaţii săi continuă "să viseze la o înfrângere strategică" a Rusiei, cu toată că, după ce a văzut recentele progrese ale trupelor ruse pe câmpul de luptă, "Occidentul deja nu mai vorbeşte despre victoria sa, ci despre cum să evite ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige", a continuat Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.