Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin amenință: Trimitem în câteva ore avioanele de război înapoi în Siria

telegraph.co.uk
vladimir putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că armata sa ar putea, dacă va fi necesar, să relocheze 'în câteva ore' avioanele sale în Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmează să fie retras în următoarele două-trei zile, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'În cazul în care va fi necesar, Rusia poate să-şi crească numai în câteva ore prezenţa sa în regiunea până la un nivel adecvat situaţiei care se va dezvolta acolo', a declarat Putin, în cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin pentru decorarea unor ofiţeri şi soldaţi ruşi ce s-au întors deja din Siria.

'Noi nu ne dorim aceasta, escaladarea militară nu este alegerea noastră', a afirmat şeful statului rus, în cadrul ceremoniei desfăşurate în Sala Sf.Gheorghi al Marelui Palat al Kremlinului.

'Sistemele de apărare antiaeriană ruse vor funcţiona în mod permanent în Siria şi vor fi utilizate împotriva tuturor ţintelor care vor pune în pericol trupele Federaţiei Ruse', a avertizat Putin, indicând că cele două baze ruse - de la Hmeimim şi Tartus - sunt bine protejate de pe uscat, mare şi văzduh.

'Toate componentele sistemelor de apărare aeriană desfăşurate, inclusiv sistemele cu rază scurtă de acţiune 'Panţîr S' şi cu rază lungă de acţiune S-400 Triumf vor funcţiona continuu', a spus preşedintele rus, subliniind că, prin intervenţia sa în Siria, Rusia a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace.

'Noi am creat condiţii pentru începerea procesului de pace. Am reuşit să iniţiem o interacţiune pozitivă şi constructivă cu SUA şi cu alte ţări, cu forţele opoziţiei responsabile din interiorul Siriei şi care doresc cu adevărat să oprească războiul şi să găsească o soluţie politică, singura posibilă, a conflictului', a mai spus şeful statului rus.

Grupările care vor încălca armistiţiul vor fi excluse automat de pe lista participanţilor la procesul de pace, a avertizat totodată Putin.

Campania din Siria, care a început la 30 septembrie 2015, a costat bugetul rus în jur de 33 de miliarde de ruble (peste 500 milioane de dolari), a indicat preşedintele rus, adăugând că după operaţiunea din Siria vor trebui refăcute rezervele de armament şi muniţii, dar că aceste cheltuieli sunt justificate.

Vladimir Putin a apreciat drept 'excelente' acţiunile piloţilor ruşi în Siria. 'Piloţii şi-au îndeplinit sarcinile (din Siria) cu brio', a spus şeful statului rus, evidenţiind faptul că tocmai aviaţia de atac a jucat rolul principal în campania Rusiei în Siria.

Preşedintele Rusiei a luat întreaga lume prin surprindere luni seara, când a anunţat retragerea celei mai mari părţi a contingentului rus din Siria începând cu 15 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.