Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin cere ajutorul magnaților ruși: Șeful de la Kremlin vrea să aducă miliardele de dolari în Rusia, din cauza sancțiunilor americane

interfax
putin

Vladimir Putin se foloseşte de riscul suplimentării sancţiunilor americane împotriva Rusiei pentru a îi încuraja pe ruşii bogaţi să repatrieze o parte din activele păstrate de aceştia în străinătate, care, potrivit unor estimări, ar depăşi 1.000 de miliarde de dolari, relatează Bloomberg.

Preşedintele rus a spus luni seară parlamentarilor că noul program de amnistiere a capitalului este necesar, ”având în vedere restricţiile occidentale care, în loc să fie relaxate, sunt înăsprite”, potrivit unui transcript al discuţiilor publicat pe site-ul Kremlinului.

Citește și: ALERTĂ - Atac ARMAT la Moscova: Un bărbat a deschis focul într-o fabrică de dulciuri! Mai multe victime - VIDEO

”Acest program ar trebui să stimuleze revenirea capitalului în Rusia”, a spus preşedintele, fără să precizeze cât vor dura măsurile, potrivit News.ro.

Putin a mai spus marţi, la o şedinţă de guvern, că oamenii ar trebui să se simtă confortabil şi în siguranţă, iar repatrierea nu ar trebui să implice cheltuieli suplimentare, el cerând finalizarea planului.

Rusia a derulat un program de amnistiere similar, în timpul perioadei de vârf a conflictului cu Ucraina, care a concis cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi cu declanşarea celei mai lungi recesiuni produsă în timpul unei administraţii Putin.

Iniţiativa, care a durat 18 luni şi ale cărei rezultate nu au fost comunicate oficial, nu a funcţionat atât de bine cât au sperat autorităţile, a spus ministrul de Finanţe, Anton Siluanov.

Spre deosebire de primul plan, cel actual elimină un impozit de 13% aplicat veniturilor personale, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Săptămâna trecută, după ce Statele Unite au adăugat alţi câţiva oameni de afaceri ruşi pe lista sancţiunilor, Putin a aprobat un plan propus de lideri de afaceri, penru emiterea de obligaţiuni speciale care să ofere ruşilor bogaţi o modalitate de a-şi feri activele în dolari de Trezoreria SUA.

Peskov a avertizat luni că introducerea unor noi sancţiuni ar putea genera ”riscuri insuportabile şi pericole” pentru relaţiile cu Statele Unite, care deja se află într-o situaţie foarte proastă.

Citește și: Probleme IMENSE pentru Angela Merkel: I se cere DEMISIA

Reţinerea, luna trecută, în Franţa, a senatorului rus miliardar Suleiman Kerimov, sub suspiciunea de evaziune fiscală, este numai un exemplu al ”vânătorii de vrăjitoare” la care sunt supuşi ruşii în Occident, a declarat Valentina Matvienko, aliată veche a lui Putin, care conduce camera superioară a Parlamentului rus.

O lege care a intrat în vigoare în Statele Unite în luna august prevede crearea unei liste a oligarhilor ruşi şi a companiilor lor, ca posibile ţinte pentru noi sancţiuni.

Guvernul rus nu a comunicat estimări referitoare la mărimea activelor păstrate de ruşi în străinătate, dar un studiu publicat în august de Biroul Naţional pentru Cercetări Economice din Cambridge, Massachusetts, le evaluează la aproximativ 60.000 de miliarde de ruble (1.040 miliarde de dolari).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.