Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, despre criza din Belarus: 'Este o situație dificilă, în condiţii de presiuni externe fără precedent'

en.kremlin.ru
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat marţi "presiuni externe fără precedent" asupra Republicii Belarus, zguduită de o mişcare de protest inedită împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după realegerea lui controversată pe 9 august, informează AFP, potrivit Agerpres.

Belarus este "într-o situaţie dificilă, în condiţii de presiuni externe fără precedent, după alegerile prezidenţiale" al căror rezultat nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană (UE) şi SUA, a declarat Putin într-un discurs video adresat participanţilor la un forum ruso-belarus.

Belarus este de la începutul lui august scena unei mişcări de protest inedite împotriva realegerii, considerate frauduloase de către opoziţie, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994.

Până acum Lukaşenko a refuzat să dialogheze cu opoziţia, iar manifestaţiile - cea mai recentă a adunat circa 100.000 de persoane - au dus în mod sistematic la sute de arestări.

Lukaşenko a cerut ajutorul lui Vladimir Putin, care i-a promis Minskului susţinere pentru asigurarea securităţii şi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari.

"Relaţiile dintre Rusia şi Belarus sunt mai puternice decât timpul şi conjunctura şi se bazează pe un fundament solid", a mai asigurat marţi Putin.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, în exil la Vilnius, a avut la rândul său marţi o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în vizită oficială în Lituania, şi ar urma să susţină un discurs în faţa Parlamentului francez, pe data de 7 octombrie, la orele 11:30.

Mai exact, ea ar urma să răspundă întrebărilor din partea membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naţionale franceze. Deocamdată nu se ştie dacă ea va face acest lucru de la distanţă sau în persoană.

Macron, care îi cere lui Aleksandr Lukaşenko să plece de la putere, este primul lider occidental de rang înalt care a avut o întrevedere cu opozanta belarusă, subliniază AFP.

Aceasta din urmă l-a îndemnat pe Emmanuel Macron să fie "mediatorul de care noi avem atât de mare nevoie" pentru a rezolva criza din Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.