Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin e NECRUȚĂTOR și s-a DEZLĂNȚUIT la adresa Ucrainei și a Occidentului: 'Dacă cere prunci la micul dejun, i se vor aduce'

interfax
putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Kievul de incidentul naval din weekend în largul Crimeii şi de faptul că s-a servit de acesta pentru a 'vinde sentimente antiruseşti', catalogând politica Occidentului faţă de Ucraina ca suferind de 'miopie', potrivit agenţiilor de presă Unian şi RIA Novosti.

Totul i se iartă actualei puteri de la Kiev, a remarcat Vladimir Putin, pronunţându-se miercuri în premieră, în marja unui forum economic la Moscova, cu privire la incidentul din weekend. 'Probabil, dacă va cere prunci la micul dejun, i se vor aduce', a adăugat el, într-o declaraţie apreciată drept scandaloasă de mai mulţi comentatori, scrie agerpres.ro.

Citește și: SURSE Toți salariații din România sunt vizați! Ce se întâmplă cu creșterea salarială pregătită de Olguța Vasilescu

'Uneori sunt de-a dreptul surprins - chiar dacă m-am obişnuit cu multe lucruri - dar actualele autorităţi ucrainene vând cu succes sentimente antiruseşti, nu le-a mai rămas nimic altceva de vânzare. Se creează impresia că totul li se iartă. Dacă vor cere astăzi prunci la micul dejun, probabil că vor fi serviţi. De ce nu? - vor spune unii - le este foame', a afirmat Putin, acuzând Occidentul că face pe placul capriciilor Kievului.

Preşedintele rus a denunţat în acest context politica 'extrem de mioapă' a Vestului faţă de Ucraina, care - în opinia sa - nu va duce la nimic bun pentru că doar face să 'relaxeze conducerea ucraineană'. În opinia sa, Occidentul este indulgent faţă de Kiev pentru că acesta îi serveşte discursul pe care doreşte să-l audă.

Citește și: S-a situat din nou pe locul 1! Lovitură pentru Pro TV și Kanal D

În aceeaşi declaraţie, Putin l-a acuzat pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, de orchestrarea unei 'provocări' pentru a-şi creşte popularitatea în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie 2019, referindu-se la incidentul naval de duminică din largul Crimeii, când gărzile de coastă ruseşti au interceptat cu forţa trei nave militare ucrainene înainte de a traversa strâmtoarea Kerci pentru a ajunge din Marea Neagră în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat apele teritoriale ruse.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri SUA şi 'anumite capitale europene' că tolerează 'capriciile' Kievului, calificând incidentul naval din apropierea strâmtorii Kerci drept o 'provocare', potrivit AFP.

Citește și: Anunț de ultima ora! România nu va mai avea nevoie de autostrăzi

'Cred că aceasta reflectă bine tendinţa Washingtonului de a manifesta indulgenţă faţă de toate acţiunile regimului de la Kiev, chiar de incitare la acţiuni provocatoare', a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă la Geneva după o întrevedere cu omologul său elveţian Ignazio Cassis.

'Este regretabil şi preşedintele rus s-a exprimat anterior cu privire la acest subiect: există prea multe dovezi că Washingtonul şi unele capitale europene sunt dispuse să tolereze orice capriciu al regimului de la Kiev', a adăugat el.

Citește și: Se promulgă, vineri, o lege de către președintele Klaus Iohannis! Despre ce este vorba

Tensiunile între Kiev şi Moscova au cunoscut o agravare bruscă duminică, când Rusia a capturat trei nave ale marinei ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher cu 24 de marinari la bord în total - după ce a deschis iniţial focul asupra lor, iar o navă de patrulare rusească 'Don' a lovit în plin remorcherul ucrainean.

Incidentul a avut loc în Marea Neagră, înainte ca navele ucrainene să pătrundă în strâmtoarea Kerci, singura cale de acces din Marea Neagră în Marea Azov, unde era destinaţia lor finală. Moscova susţine că navele ucrainene au intrat în apele teritoriale ruse.

Citește și: S-a decis! Mii de români sunt vizați! Se schimbă vârsta de pensionare pentru cei care fac parte din această categorie

Lavrov a explicat că 'navele care trec prin această strâmtoare trebuie să obţină asistenţă de navigaţie din partea Rusiei'. 'A spune că ucrainenii nu au ştiut cum să traverseze strâmtoarea Kerci este, cel puţin, incorect', a adăugat el, argumentând că nave ucrainene au traversat strâmtoarea în septembrie fără nicio problemă.

'Gărzile de coastă şi anchetatorii ruşi i-au interogat pe doi ofiţeri din serviciile de securitate ale Ucrainei (SBU) care se aflau la bordul navelor şi care au dirijat întreaga provocare şi au fost găsite şi alte documente care relevă că aceste nave aveau ordin să nu informeze autorităţile portuare din Kerci despre trecerea lor', a declarat Lavrov, citat de AFP. Kievul a declarat anterior că partea rusă a exercitat presiuni uriaşe asupra marinarilor capturaţi.

Citește și: SURSE Toți salariații din România sunt vizați! Ce se întâmplă cu creșterea salarială pregătită de Olguța Vasilescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.