Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin îi avertizează pe Angela Merkel şi Emmanuel Macron: 'Intervenția în problemele din Belarus și presiunea pe conducerea țării e INACCEPTABILĂ'

putin lukasenko

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a avertizat pe cancelarul german Angela Merkel şi pe omologul francez, Emmanuel Macron, că este „inacceptabil” să intervină în problema politică din Belarus, unde Alexandr Lukaşenko susţine că doar dacă va fi împuşcat vor avea loc noi alegeri.

Putin i-a spus lui Macron că intervenţia în problemele interne din Belarus sau exercitarea presiunii asupra conducerii ţării este „inacceptabilă”, a transmis marţi Kremlinul, citează Reuters.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Remarcile făcute de Putin în timpul unei convorbiri cu Macron au reprezentat ecou al unor comentarii anterioare adresate cancelarului german, scrie news.ro.

Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului, a acordat marţi şefilor forţelor de ordine medalii pentru „serviciul impecabil”, recunoscând astfel ajutorul primit în înăbuşirea protestatarilor care îi cer demisia.

Citește și: Tătaru: ‘Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val’

Lukaşenko, la putere din 1994, este acum supus presiunilor interne, dar şi internaţionale. Rezultatele scrutinului din 9 august sunt considerate eronate şi oponenţii lui cer reluarea votului.

De cel puţin zece zile protestele la adresa preşedintelui au luat amploare, iar cel puţin 2 oameni au murit în confruntările violente cu forţele de ordine şi mai multe mii au fost reţinuţi.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

Uniunea Europeană se pregăteşte să impună noi sancţiuni Minskului în urma represiunii. O discuţie în acest sens va avea loc miercuri.

Angela Merkel i-a spus lui Putin, marţi, că Berlinul şi-a dorit ca Guvernul din Belarus să se abţină de la folosirea violenţei, să elibereze deţinuţii politic şi să înceapă discuţiile cu opoziţia.

Citește și: Ministrul Transporturilor: Vă dăm o veste bună: am semnat astăzi contractul

Putin i-a replicat, potrivit Kremlinului, că orice încercare externă de a interveni în problemele naţionale ale Belarusului va fi de neacceptat.

Rusia, aliat tradiţional al Belarusului, urmăreşte îndeaproape situaţia, mai ales că ţara vecină găzduieşte conducte prin care Moscova exportă energie spre Vest şi este considerată zonă-tampon faţă de NATO.

Citește și: Structura noului an școlar se modifică: Deja am gândit acest lucru

Marţi, mii de protestatari s-au adunat în faţa unui teatru din Minsk pentru a fi solidari cu directorul instituţiei, demis pentru că a vorbit în sprijinul opoziţiei. Ei vor ajunge apoi în apropierea închisorii unde se află, din luna mai, soţul liderului opoziţiei Svetlana Tikhanouskaya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.