Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, lovit în ‘călcâiul lui Ahile’: scăderi considerabile cu aproape 30% pentru un produs crucial avut de Rusia

putin nervos

Vladimir Putin, lovit în ‘călcâiul lui Ahile’: scăderi considerabile cu aproape 30% pentru un produs crucial avut de Rusia

Cantităţile de motorină exportate zilnic de Rusia au scăzut cu 28% în primele 20 de zile din septembrie, înainte ca Guvernul de la Moscova să anunţe interzicerea livrărilor de carburant peste hotare, în încercarea de a ţine sub control preţurile pe piaţa internă, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, companiile petroliere ruseşti au exportat, în medie, 65.700 de tone de motorină pe zi în perioada 1-20 septembrie pe calea ferată sau via porturile maritime. Comparativ, în luna august exporturile de motorină ale Rusiei s-au situat, în medie, la 91.800 de tone pe zi.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de motorină, a şocat pieţele mondiale săptămâna trecută prin anunţul unei interdicţii temporare a exporturilor de motorină, în încercarea de a ţine sub control preţurile care au explodat pe piaţa internă. Restricţiile au intrat în vigoare pe data de 21 septembrie şi nu au o dată precisă la care ar urma să expire.

Bloomberg precizează că scăderea exporturilor de motorină înainte de anunţarea embargoului coincide cu perioada în care au loc lucrări sezoniere de mentenanţă la rafinăriile din Rusia, lucrări care ar urma să se prelungească până la mijlocul lunii octombrie. Producţia de motorină a Rusiei a scăzut şi ea până la 230.000 de tone pe zi în primele 20 de zile ale lunii septembrie, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai.

La diminuarea exporturilor a contribuit şi faptul că anumite livrări de motorină au fost reorientate spre piaţa internă. Chiar dacă cea mai mare parte din motorina rusească rămâne de obicei acasă, în perioada 1-20 septembrie companiile de rafinare au majorat livrările zilnice către clienţii interni cu aproape 2% până la 157.000 de tone.

Context

În condiţiile în care explozia preţurilor la motorină ameninţa campania de recoltare şi inflaţia din Rusia, Guvernul de la Moscova a trecut de la recomandări facultative la restricţii legale cu privire la exporturile de motorină. Totuşi sunt prevăzute şi unele excepţii de la embargou, precum livrări minore pentru parteneri comerciali din fostele republici sovietice, livrări în scop umanitar şi livrări care au deja documente de încărcare şi au fost acceptate de operatorii Transneft PJSC Russian Railways JSC. De asemenea, Guvernul de la Moscova a exclus şi păcura şi alte produse distilate medii de la embargoul la export, potrivit unui decret publicat luni în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.