Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin nu se teme de articolul 5 din NATO: avertismentul serviciilor de informații daneze

Kremlin
Vladimir Putin

Vladimir Putin crede că articolul 5 al NATO reprezintă doar „cuvinte goale”, avertizează serviciile de informații daneze, în contextul unei posibile incursiuni militare ruse, relatează Nexta.

Serviciul Norvegian de Informații pentru Apărare (FE) a explicat într-un răspuns parlamentar rolul Rusiei în zona de Nord a Europei. „FE apreciază că în prezent este puțin probabil ca Rusia să vrea să declanșeze un conflict militar cu NATO. Prin urmare, FE apreciază că în prezent nu există nicio amenințare militară pentru Bornholm sau alte părți ale Commonwealth-ului. FE estimează că aderarea Finlandei la NATO și a Suediei este așteptată, iar calitatea de membru a slăbit poziția strategică a Rusiei în regiunea Mării Baltice. Rusia nu va putea pe termen scurt să adauge forţe şi materiale către regiunea Mării Baltice la o scară care restabilește superioritatea militară terestră în regiunea pe care o avea Rusia înainte de invazia Ucrainei. Cu toate acestea, Rusia se află într-un proces de consolidare militară extinsă, și va include, de asemenea, înființarea de noi unități în regiunea Mării Baltice și partea de nord-vest a țării.

Este probabil ca disponibilitatea Rusiei de a-și asuma riscuri cu țările NATO să crească în pas cu această acumulare de forță. Foarte probabil, Rusia va continua să acorde atenție pentru a evita ca activitățile sale militare să declanșeze articolul 5 al NATO. Cu toate acestea, este, de asemenea, foarte probabil ca Rusia să aibă intenția de a-și folosi puterea militară pentru a contesta țările NATO sub pragul articolului 5”, se arată în analiză.

„Rusia poate, printre altele, să-și desfășoare capacitățile militare pentru a aplica presiune asupra țărilor individuale prin acțiuni care încalcă acordurile anterioare și regulile internaționale, dar care sunt sub pragul războiului. Se aplică, de exemplu, încălcarea limitelor teritoriale naționale de către aeronave militare sau nave de război sau folosirea sonarului etc., dar poate include și altele mai mari, precum acumularea de trupe de-a lungul granițelor naționale sau exercitarea activităților care limitează activitățile militare occidentale în apele internaționale.”

Ce conține Articolul 5 din NATO?

Articolul 5 face referire la apărarea colectivă: un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor, ceea ce ar putea declanșa deliberările privind un potențial răspuns militar.

Cele 30 de țări membre „convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, convin că, în cazul în care are loc un astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut de articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va ajuta partea sau părțile atacate, luând de îndată, individual și de comun acord cu celelalte părți, măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv prin utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în zona Atlanticului de Nord”. De asemenea, Articolul 5 mai prevede că „orice astfel de atac armat și toate măsurile luate ca urmare a acestuia sunt raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri încetează atunci când Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.​ Acest articol a fost activat o singură dată în istorie, după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001, ca un act de solidaritate.

Ce spune șeful NATO

NATO va activa Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic inclusiv în cazul unui atac cibernetic îndreptat împotriva unei țări membre a Alianței, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Putem riposta cibernetic, dar și în alte moduri. Asta o vom decide noi”, a declarat Stoltenberg în cadrul dezbaterii online NATO 2030, privind importanța consolidării legăturii transatlantice.

„Nu vom da niciodată unui potențial adversar sau inamic privilegiul de a le spune exact când vom declanșa Articolul 5. Noi să decidem pe baza unei evaluări concrete a unei situații concrete. Dar ceea ce am afirmat în mod clar este că un atac cibernetic ar putea declanșa Articolul 5. Deci, dacă îl evaluăm, îl considerăm suficient de grav, atunci putem declanșa Articolul 5, ceea ce înseamnă că atunci avem toți aliații NATO, protejând aliatul sau aliații, care sunt supuși unui atac cibernetic. Putem răspunde în cibernetic, dar putem răspunde și în alte domenii, depinde de noi cum vom acționa. Întregul scop al descurajării este de a preveni un atac. Iar succesul NATO constă în prevenirea conflictelor, susține sceretarul general al Alianței Nord-Atlantice”, a spus șeful NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.