Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Războiul' nevăzut declanșat de Vladimir Putin: e în joc ultimul 'El Dorado' de pe planetă

captura youtube
putin paste

„Războiul” nevăzut declanșat de Vladimir Putin: e în joc ultimul El Dorado de pe planetă

Președintele rus Vladimir Putin revendică 1,2 milioane de kilometri pătrați în Arctica, totul într-o competiție acerbă pentru resurse, o competiție între marile puteri mondiale. Acțiunile trebuie văzute într-un context mai larg, unul în care Rusia a revenit în jocul internațional și vrea să răstoarne dominația Statelor Unite la nivel mondial.

Principalele sale obiective par a fi colonizarea Arcticii și a Polului Nord. Este un proiect care se pregătește de mai bine de 20 de ani, relatează publicația germană Deutsche Welle, care a făcut și un documentar pe această temă.

O zonă extrem de bogată în resurse

Această zonă rămâne practic neexploatată, fiind ultima zonă de tip „El Dorado” de pe planetă. Subsolul este plin de petrol, gaze, pământuri rare și minerale prețioase precum aurul, uraniul și cuprul. Odată cu încălzirea globală și topirea gheții oceanului, aceste bogății sunt acum mai accesibile.

Dar în această cucerire a Arcticii, Rusia are deja un avans. De ani de zile, Rusia a fost echipată cu spărgătoare de gheață gigantice cu propulsie nucleară, care au fost folosite pentru a ajuta la navigarea în apele înghețate din jurul Polului Nord. În plus, Vladimir Putin a investit în proiecte industriale extraordinare.

Un astfel de proiect este o imensă uzină de prelucrare a gazelor; un alt proiect este construcția unei incredibile centrale nucleare plutitoare destinată să furnizeze energie la Pevek, un mic port izolat la nord de cercul polar. Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte emblematice ale liderului rus, în această nouă cucerire a Arcticii.

Se militarizează și zona

Pentru Moscova, această politică implică, de asemenea, o militarizare a regiunii. Temându-se de aceste ambiții expansioniste, NATO a decis să reacționeze prin trimiterea unui mesaj ferm președintelui rus. Alianța Atlantică a adunat recent o armată de 35.000 de oameni în Norvegia pentru a arăta că poate respinge în orice moment o eventuală invazie rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.