Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin pregătește revoluția în Rusia: Planul care pune capăt unui model

rusia

Pus în faţa realităţii unei crize economice severe provocate de prăbuşirea preţului petrolului, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus aprobarea unui plan de privatizare care ameninţă modelul capitalismului de stat ce încă domneşte în ţara sa, comentează luni agenţia EFE. 

Astfel, Kremlinul a invitat public companiile străine să participe la privatizarea societăţilor ruse. Totuşi, statul rus doreşte să rămână acţionar majoritar în aceste societăţi strategice, prin urmare societăţile străine sunt chemate mai degrabă pentru a investi bani în companiile statului rus.

Citește și: Plecare surprinzătoare în televiziune: După 10 ani, am decis că e momentul unei schimbări

În plus, celor interesaţi li se pun şi alte condiţii, cum ar fi prezentarea unui plan detaliat de dezvoltare a respectivelor companii ruse pe termen mediu şi lung. De asemenea, acţionarii străini trebuie să-şi păstreze activele financiare pe teritoriul rus, deci să-şi ia gândul de la paradisurile fiscale. 

Bugetul Rusiei pe anul în curs prognozează încasări din privatizări în valoare de circa 430 de milioane de dolari, dar Ministerul rus de Finanţe speră la venituri chiar şi de 13 miliarde de dolari. 

'Observăm un interes enorm în rândul investitorilor străini. Activele ruse sunt în prezent subevaluate (din cauza deprecierii rublei), fapt care a crescut cererea', afirmă ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaev.

Citește și: DETALII inedite despre fratele Laurei Codruța Kovesi: Ce au descoperit oamenii lui Cioloș

Preşedintele Putin a cerut ca privatizările să se desfăşoare într-un mod transparent, dar deocamdată stilul secretos nu s-a schimbat, iar tot ce se ştie este că la întâlnirea pe această temă cu liderul de la Kremlin au participat directorii companiilor Aeroflot, Rosneft şi cel al băncii VTB. 

Ministrul de finanţe Anton Siluanov a propus începerea procesului de privatizare cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă, dar şi cea mai ineficientă. Conform estimării acestui ministru, numai din vânzarea a 19,5% din acţiunile Rosneft s-ar putea încasa şase miliarde de dolari. 

Cât despre sectorul financiar, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, nu este înscrisă pe lista privatizărilor. În schimb, se află pe listă VTB, dar şi în acest caz condiţia este ca statul rus să păstreze cel puţin 50% din acţiuni.

 

Citește și:STENOGRAME INCENDIARE din dosarul milionarului Ioan Neculaie: Cu ce l-a interceptat DNA

În sectorul transporturilor vor fi deschise capitalului străin inclusiv compania aeriană Aeroflot şi societatea naţională de căi ferate. Dar directorul Aeroflot, Vitali Saviolov, a avertizat şi el că devalorizarea rublei pune investitorii străini într-o situaţie foarte avantajoasă, astfel că el nu s-a arătat foarte deschis ideii ca investitori străini să deţină o parte a capitalului acestei companii. 

Dar, potrivit ministrului economiei, o decizie definitivă privind societăţile ale căror acţiuni vor fi scoase la vânzare se va lua în zilele următoare.

Citește și:SPECTACULOS Dubai a inaugurat cea mai mare grădină de lumini din lume / VIDEO

Ultimul program de privatizare a fost anunţat de guvernul rus în anul 2011, pe vremea când economia rusă încă nu îşi revenise după criza din anii 2008-2009, dar Vladimir Putin a oprit acest proces un an mai târziu. 

Însă acum, odată cu căderea cotaţiilor petrolului, Rusia nu mai are altă cale de a creşte veniturile la buget. Înaintea prăbuşirii acestor cotaţii, exportul de petrol, gaze naturale şi produse petroliere asigura Rusiei 70% din încasările bugetare, iar noua situaţie impune schimbări structurale în economia rusă, după cum a recunoscut şi premierul Dmitri Medvedev. AGERPRES

Citește și: BOMBĂ Celebrul Cătălin Voicu va fi eliberat vineri

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.