Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin se pregătește să facă o 'mișcare' de mare amploare în următoarele câteva săptămâni în Ucraina (CNN)

Twitter/ Maria Pevchikh
vladimir putin ingrijorat

Oficiali americani și occidentali îndeamnă Ucraina să își mute atenția de la lupta brutală, care durează de luni de zile, din orașul Bakhmut din estul țării și să acorde prioritate unei potențiale ofensive în sud, folosind un stil diferit de luptă care să profite de noile echipamente militare de miliarde de dolari angajate recent de aliații occidentali, au declarat pentru CNN oficiali americani și ucraineni, relatează postul TV într-o analiză, pe care o redăm mai jos.

Timp de aproape șase luni, forțele ucrainene au mers cap la cap cu rușii în Bakhmut, care se află între orașele Donetsk și Luhansk, aflate sub controlul separatiștilor. Bombardamentele grele au lăsat orașul aproape complet distrus. "Este o luptă brutală și măcinată", a declarat săptămâna trecută un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale, fiecare parte schimbând între 100 și 400 de metri de teren pe zi și schimbând câteva mii de gloanțe de artilerie aproape zilnic. "Bakhmut este mai puțin atractivă din punct de vedere militar, în ceea ce privește orice fel de infrastructură, decât ar fi putut fi dacă nu ar fi fost atât de distrusă."

Acum, înainte de ceea ce se așteaptă în general să fie o primăvară brutală de lupte, există o deschidere tactică, spun oficialii americani și occidentali. În ultimele săptămâni, aceștia au început să sugereze ca forțele ucrainene să-și reducă pierderile în Bakhmut, care, potrivit lor, are o importanță strategică redusă pentru Ucraina, și să se concentreze în schimb pe planificarea unei ofensive în sud. Aceasta a fost o parte a mesajului transmis de trei înalți oficiali ai lui Biden care au călătorit la Kiev săptămâna trecută.

În cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer, adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman și subsecretarul apărării pentru politică Colin Kahl, au declarat că SUA doresc să ajute Ucraina să se îndepărteze de tipul de bătălie de uzură care se desfășoară în Bakhmut și să se concentreze în schimb pe un stil de război de manevră mecanizat care folosește mișcări rapide și neanticipate împotriva Rusiei, au declarat surse familiare cu discuția lor, potrivit CNN.

Sutele de vehicule blindate pe care SUA și țările europene le-au furnizat Ucrainei în ultimele săptămâni, inclusiv 14 tancuri britanice, sunt menite să ajute Ucraina să facă această schimbare, au declarat oficialii.

Presiunea pentru ca Ucraina să își schimbe tactica pe câmpul de luptă vine pe fondul semnelor că președintele rus Vladimir Putin cântărește să facă o mișcare importantă în următoarele săptămâni pentru a recâștiga inițiativa în război, au declarat pentru CNN oficiali familiarizați cu informațiile. Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit la Kiev la începutul acestei luni pentru a-l informa pe Zelenski cu privire la evaluarea americană a planurilor lui Putin, au declarat pentru CNN surse familiare cu conversația lor.

Există, de asemenea, indicii că Putin ia în considerare o altă mobilizare de trupe de până la 200.000 de oameni, au declarat pentru CNN oficiali americani și occidentali familiarizați cu informațiile.

Kremlinul a început să efectueze sondaje pe plan intern pentru a evalua popularitatea unei alte mobilizări, au declarat doi oficiali. Următoarea mobilizare, cred unii, va fi mai liniștită în comparație cu prima, când Putin însuși a făcut un anunț televizat, numind-o "mobilizare parțială".

Putin este conștient de cât de nepopulară a fost prima mobilizare de la sfârșitul anului trecut, când au izbucnit proteste și sute de mii de bărbați ruși aflați în vârstă de luptă au fugit din țară pentru a scăpa de recrutare, au declarat oficialii, și încă nu a luat o decizie privind un alt efort de mobilizare.

Dar Rusia continuă să aibă nevoie de soldați pe care să-i arunce în luptă. Prima mobilizare aproape că a dublat prezența trupelor rusești în Ucraina - chiar dacă a produs luptători neantrenați și indisciplinați - și, în general, au declarat surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale, controlul lui Putin asupra puterii rămâne sigur. "Nu credem că Putin s-a hotărât încă, în special în ceea ce privește momentul în care să o facă", a declarat oficialul de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale, "deoarece este aproape sigur că este îngrijorat de repercusiunile societale și de repercusiunile economice negative".

Intențiile lui Putin pentru o nouă ofensivă au devenit mai clare pentru oficialii occidentali la începutul acestei luni, când l-a ridicat pe generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General rus, pentru a deveni comandantul general al războiului, au spus oficialii.

Gerasimov, care simbolizează primele eșecuri ale Rusiei în război, este nerăbdător să demonstreze că poate schimba cursul conflictului și face presiuni pentru o nouă ofensivă pentru a recuceri teritoriile din est și sud.

"Nu am nicio îndoială că Gerasimov simte până în străfundul ființei sale că ar fi bine să lanseze o ofensivă în primăvară - așa că va veni una", a declarat oficialul occidental din domeniul informațiilor.

Unii oficiali militari ruși de rang înalt au fost chiar auziți în ultimele săptămâni discutând despre posibilitatea de a încerca să captureze orașul Harkov din nord-estul țării, potrivit unor persoane familiare cu conversațiile interceptate de serviciile de informații occidentale și ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.