Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a participat la exerciții nucleare, Vladimir Putin tună și fulgeră: 'Rusia nu a vorbit niciodată proactiv despre utilizarea armelor nucleare'

rbth.com
Vladimir Putin

Rusia nu a luat niciodată inițiativa de a vorbi despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, iar escaladarea retoricii pe această temă este folosită pentru a-i influența pe susținătorii Rusiei, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Interfax.

  • Context: Vladimir Putin a asistat miercuri la exerciții ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei.  Exercițiul a fost planificat din timp, iar SUA au fost informate în prealabil.

Potrivit acestuia, "provocările cu arme nucleare, escaladarea posibilității chiar a tezei despre utilizarea armelor nucleare de către Rusia sunt folosite tocmai pentru a atinge aceste obiective - pentru a influența prietenii noștri, aliații noștri, statele neutre, pentru a le spune: uitați-vă pe cine susțineți, ce țară teribilă este Rusia, nu trebuie să o susțineți, nu trebuie să cooperați cu ea, nu trebuie să cumpărați nimic de la ea, nu trebuie să-i vinzi nimic. De fapt, acesta este un obiectiv primitiv", a spus Putin.

În același timp, Putin a spus: "La urma urmei, nu am spus niciodată nimic cu privire la inițiativa privind posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia, ci doar am făcut aluzie la declarațiile făcute de liderii țărilor occidentale. Ei bine, această doamnă Liz Truss, recentul prim-ministru al Marii Britanii, a spus direct într-o conversație cu presa: da, Marea Britanie este o putere nucleară, atribuțiile prim-ministrului includ o posibilă utilizare și o voi face, sunt pregătită pentru acest lucru", a spus Putin.

În același timp, potrivit lui, "nimeni nu a reacționat în niciun fel". "Ei bine, să spunem că a gafat acolo - fata este un pic din adâncimea ei. Păi, cum poți să spui public astfel de lucruri? Ei bine, dacă ar corecta-o, Washingtonul ar spune public: nu avem nimic de-a face cu acest lucru, nu știm. Și nu a fost nevoie să jignim, ci pur și simplu să ne disociem", a spus Putin. "La urma urmei, toată lumea tace. Și ce ar trebui să ne gândim? Credem că aceasta este o poziție coordonată, că începem să fim șantajați. Deci, ce facem? Complet tăcut, prefăcându-se că nu am auzit nimic, sau ce?", a continuat el.

Potrivit președintelui Federației Ruse, există și alte declarații pe această temă. "Conducerea regimului de la Kiev vorbește în mod constant despre dorința sa de a deține arme nucleare", a spus el.

Dialog cu SUA

Rusia este pregătită să rezolve orice problemă cu Statele Unite, Moscova a oferit și documente privind stabilitatea strategică, a mai declarat președintele rus. "Suntem pregătiți să rezolvăm orice problemă, nu refuzăm. În decembrie anul trecut, am propus ca Statele Unite să continue dialogul privind stabilitatea strategică. Nu ne-au răspuns în decembrie anul trecut. Tăcere. Dacă vor, suntem pregătiți, vă rog. Iar dacă nu vor, nu", a spus el.

Pe 21 octombrie, secretarul de stat american Antony Blinken și-a anunțat disponibilitatea de a purta un dialog cu Rusia ori de câte ori este necesar. El a adăugat că secretarul american al Apărării, asistentul președintelui american Joe Biden pentru securitate națională și alți reprezentanți ai conducerii țării mențin, de asemenea, interacțiunea cu omologii lor ruși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.