Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin SFIDEAZĂ NATO și comunitatea internațională: A garantat securitatea republicilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de pe teritoriul Georgiei

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de sprijinul Rusiei, promiţând să "facă totul" pentru a le asigura securitatea, la împlinirea a 10 ani de la un război fulger cu Georgia în 2008, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aşa-zişii preşedinţi osetin şi abhaz, Anatoli Bibilov şi Raul Hadjimba, au fost primiţi vineri la Kremlin de către şeful statului rus, cu două zile înainte de împlinirea a 10 ani de la recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste care îşi declaraseră secesiunea faţă de Georgia în anii 1990.

"Încercăm să facem totul pentru a asigura securitatea Osetiei de Sud pentru a o susţine din punct de vedere economic", a declarat Putin în cursul unei întâlniri cu Bibilov. "În pofida tuturor dificultăţilor, şi sunt destul de multe, republica se dezvoltă", a spus liderul rus.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în fotbal: Hugo Lloris, căpitanul campioanei mondiale Franţa, a fost ARESTAT

"După recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud de către Moscova, poporul osetin a început să trăiască într-o dimensiune complet diferită, cea a stabilităţii, a păcii şi a prosperităţii", a apreciat, la rândul său, Bibilov. 

"Astăzi, copiii Osetiei de Sud nu mai tresar din cauza exploziilor de obuze", a subliniat acesta. 

Vladimir Putin a avut o întrevedere apoi cu Raul Hadjimba, asigurându-l :"Acordăm o mare importanţă cooperării noastre vizând să asigure securitatea Abhaziei". 

"Aceasta priveşte cooperarea între forţele armate, precum şi între grăniceri", a precizat Putin.

Citește și: Eugen Tomac cere DEMISIA ministrului educației: Cel mai mare bine pe care l-ar putea face este să își anunțe demisia și să explice de ce nu a reușit

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au confruntat în cursul unui război fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operaţiune militară în Osetia de Sud cu scopul de a recăpăta controlul asupra acesteia. 

Un acord de pace negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy a permis să se pună capăt conflictului, iar la 26 august 2008 Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară, denunţată de Georgia drept "ocupaţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.