Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, spaima teroriştilor: De ce puțini se încumetă să facă atentate în Rusia

vladimir putin

Donald Trump, republicanul care vrea sa devina presedintele SUA, a fost aspru criticat dupa ce a declarat ca America ar trebui "sa elimine" familiile teroristilor. Chiar si dupa ce politicianul miliardar a venit cu precizari, sustinand ca nu s-a referit la uciderea rudelor teroristilor, a fost catalogat de multa lume ca fiind o persoana imorala si nelegiuita. Si, cu toate acestea, ce a spus americanul, Rusia pune in practica de mult timp - scrie Times of India. Aceasta este politica Moscovei in combaterea terorismului si eliminarea rebelilor musulmani separatisti din Caucaz.

Citeşte şi: Antena 1 scoate din grilă una dintre cele mai cunoscute emisiuni: Ce spun vedetele 'remaniate'

Legaturile familiale care se afla in spatele gruparilor teroriste a intrat in atentia publicului saptamana trecuta, dupa ce politia din Bruxelles a descoperit ca 2 dintre cei 3 sinucigasi cu bomba erau frati: Ibrahim si Khalid El Bakraoui. Pe langa asta, analistii sunt de parere ca un sfert dintre participantii la actele teroriste au legaturi de rudenie cu un alt atacator. In conflictul care a inceput in Cecenia si care s-a transformat cu timpul intr-o rebeliune islamica organizata in regiunea caucaziana, Rusia obisnuieste sa aresteze, sa tortureze si sa ucida rudele rebelilor - sustin organizatiile de aparare a drepturilor omului. Insa aceste actiuni au in spate niste date care ii fac pe rusi sa-si justifice abuzurile, cred serviciile de securitate de la Moscova. In 2004, doua surori cecene s-au aruncat in aer intr-un avion si intr-o statie de metrou. In 2011, afirma politia, un adolescent impreuna cu sora sa din Ingusetia (o alta regiune cu probleme) au construit o bomba, pe care baiatul a detonat-o pe aeroportul Domodedovo din Moscova, murind si el, dar si alte 36 de persoane.

Citeşte şi: Microsoft îşi arată puterea: A finanţat cumpărarea unui alt gigant al internetului

Astfel, in viziunea rusilor, familia este o amenintare care trebuie eliminata din gruparile teroriste. "Ar fi trebuit sa inteleaga faptul ca rudele sale vor fi tratate ca si complici", a declarat Kirill V. Kabanov, membru al consiliului de aparare a drepturilor omului al lui Vladimir Putin, despre un potential atacator sinucigas. "Cand cineva renunta la tot pentru a deveni terorist, el poate ucide sute de inocenti. Acestea sunt principiile morale de care vorbim. Trebuie sa intelegem ca familia trebuie sa lupte in primul rand cu asta. Daca familia, inainte sa se intample ceva, raporteaza, nu este vinovata. Daca nu o face, este vinovata." - a mai spus Kirill. De altfel, un caz foarte cunoscut de atac terorist organizat "in familie" il reprezinta atentatele de la Boston. Acestea s-au soldat cu 3 morti si 264 de raniti, dupa ce doua bombe au explodat aproape simultan, pe 15 aprilie, in apropierea liniei de sosire a maratonului la care participau mii de concurenti. Statele Unite au cerut pedeapsa cu moartea pentru Djohar Tarnaev, in varsta de 19 ani la acea data, pentru rolul jucat in atac. Fratele sau, Tamerlan, 26 de ani, cel mai radical dintre cei doi, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu politia la trei zile dupa dublul atentat. Cei doi frati erau musulmani de origine cecena.

Citeşte şi: Americanii dau vestea începutului de an: L-au ucis pe numărul 2 din Statul Islamic

Conform Agerpres, un raport confidential al inspectorului general al comunitatii de informatii din SUA, citat de New York Times, a afirmat ca FBI nu a fost in masura sa dejoace atentatele cu informatiile pe care le detinea la data comiterii faptelor. In 2011, rusii au transmis politiei federale ca Tamerlan Tarnaev 'a devenit un adept al islamului radical si un credincios infocat'. Potrivit cotidianului american, partea rusa a refuzat ulterior mai multe solicitari de informatii suplimentare in legatura cu suspectul, care ar fi putut permite serviciilor speciale sa evite atacul. Raportul precizeaza ca abia dupa atentat oficialii rusi au impartasit FBI toate informatiile pe care le detineau despre Tamerlan Tarnaev.

Citeşte şi: Traian Băsescu îl distruge pe un ministru al lui Dacian Cioloș: 'Un dezaxat! Să fie arestat'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.