Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Tismăneanu, amendat de CNCD după postarea rasistă de pe Facebook: Hotărâre luată cu unanimitate de voturi

tismaneanu

Istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu, specialist în sisteme politice şi politică comparată, profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 5.000 RON.

În urmă cu o lună, el a postat pe Facebook o imagine cu mai multe păsări (ciori) pe un gard, alături de mesajul "Aeroportul Ţăndărei. Toate zborurile sunt anulate". Postarea a venit chiar în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică confirmase apariţia unui focar de coronavirus în comunitatea de romi din Ţăndărei, Ialomiţa.

"Colegiul director a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancţiunii contravenţionale s-au avut în vedere următoarele circumstanţe atenuate şi agravante: momentul postării mesajului, conţinutul şi comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie şi specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenţi (8 voturi)", transmite CNCD. Iniţial, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, anunţase pe facebook faptul că ia în considerare scuzele profesorului Tismăneanu.

Ulterior postării, Vladimir Tismăneanu a sters-o de pe contul său, afirm'nd că a fost doar o fotografie care se voia a fi haioasă.

"Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Nu trăiesc în Rom'nia, nu cunosc o mulţime de detalii", a scris acesta.

Vladimir Tismăneanu a fost criticat şi de reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Rom'nia - Elie Wiesel, în timp ce reprezentanţii Universităţii din Maryland au transmis că "sunt profund tulburaţi", dar că nu vor lua nicio decizie administrativă, dat fiind că scuzele lui Vladimir Tismăneanu au fost sincere.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.