Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vocea industriei: mai bine taxe mai mari pentru noi, operatorii, decât pentru jucători

newswwc.com
gambling jocuri de noroc

Sectorul jocurilor de noroc, care asigură 45.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu aproape 600 milioane euro plătite la bugetul de stat, pledează pentru o taxare echilibrată a industriei în care povara fiscală să nu fie mutată către jucători. De asemenea, operatorii din industrie vor ca regulile să nu mai fie schimbate în timpul jocului.

Într-o adresă trimisă astăzi autorităților române, trei asociații de profil - Rombet, Romanian Bookmakers și Romslot - au transmis autorităților propunerile industriei de gambling asupra proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal (vezi document atașat).

Cel mai important aspect ține de dorința industriei de a rămâne consecventă principiului de a nu muta sarcina fiscală către consumator. Doar așa poate fi asigurat în continuare un grad de colectare de peste 98%. În caz contrar, va fi păgubos pentru toată lumea, iar măsura nu face decât să încurajeze piața neagră, susțin operatorii.

Documentul aduce două importante argumente: primul, dacă ne uităm în spațiul UE, din cele 27 de state analizate la nivelul Uniunii Europene, în 23 (85% din UE), jucătorii nu sunt impozitați deloc sau sunt, dar limitat (anumite tipuri de jocuri sau doar pentru jucătorii profesioniști). Al doilea argument îl găsim în cele petrecute în Croația - după numai trei ani de la impozitarea jucătorilor, piața croată s-a confruntat cu o mărire uriașă a pieței negre, devenind evidentă nevoia de a reveni la vechiul model care nu prevedea taxarea jucătorilor.

Nu în ultimul rând, cele trei asociații reamintesc angajamentul Guvernului României și al Coaliției de a nu majora niciun fel de taxe anul acesta, angajament reiterat chiar în aceste zile de președintele Klaus Iohannis.

Totodată, este stipulat chiar în Codul fiscal că regulile nu se pot schimba în timpul jocului. Potrivit dispozițiilor din Legea nr. 227/2015 (art. 3, litera e) privind Codul fiscal este statuat principiul predictibilității impunerii. Cu alte cuvinte, este obligatorie stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, perioadă în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii.

Dincolo de nerespectarea principiului predictibilității, este vorba și de faptul că implementarea noilor prevederi implică modificări de esență ale sistemelor tehnice la nivelul organizatorilor de jocuri de noroc. Acestea nu vor putea fi realizate în termenul scurt prevăzut pentru intrarea în vigoare a modificărilor, conform proiectului.

Prin urmare, cele trei entități atrag atenția că prevederile din Propunerea de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (art. VIII, lit. d, dispozițiile de la pct. 42 și pct. 43) care se aplică începând cu 1 august 2022 contravin chiar prevederilor Codului fiscal în vigoare. Cele trei asociații solicită măcar prorogarea intrării lor în vigoare până la 1 ianuarie 2023.

Toate detaliile privind propunerile celor trei Asociații pot fi consultate în adresa trimisă către Guvernul României, Ministerul de Finanțe și către Camera Deputaților. Proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal se află în dezbatere publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.