Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volatilitatea mare din piaţa bursieră a atras atenţia investitorilor, arată o analiză realizată de XTB România

bursa

Volatilitatea mare din piaţa bursieră a atras atenţia investitorilor, în condiţiile în care, prin instrumente derivate, pot fi speculate şi scăderile, arată o analiză realizată de casa de brokeraj XTB.

"Nu toată lumea asociază scăderile cu pierderi. Acest lucru este valabil doar pe piaţa spot. Însă, prin instrumente derivate, poţi specula şi scăderile. Poţi vinde în lipsă ceva ce nu ai acum şi răscumpăra ulterior, după ce piaţa a scăzut, la un preţ mai mic, generând profit din diferenţa de preţ. Însă, acest lucru se poate face numai tranzacţionând produse financiare derivate, de aceea este important pentru investitori să lucreze cu brokeri, care au atât produse cu deţinere în portofoliu, cât şi produse derivate", a declarat directorul general al XTB România, Irina Cristescu, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit acesteia, există şi opţiunea de "hedging".

Citește și: Alertă în Capitală: Patru cazuri de coronavirus, în aceeași familie! .

"Presupunând că deţii în portofoliu acţiuni al căror preţ este în scădere şi doreşti să te protejezi până trece trendul descendent, poţi apela la mecanismul de 'short-selling' şi poţi vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD, o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajungi să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, îngheţând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan", a explicat directorul general al XTB România.

'Short-selling-ul' este un mecanism care permite valorificarea unei diferenţe de preţ pe o piaţă în scădere, în timp ce 'hedging-ul' este un mecanism care permite protejarea portofoliului împotriva fluctuaţiilor nedorite. Reprezentanţii XTB România au subliniat că doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operaţiunile de 'short-selling'.

Citește și: Raed Arafat face acuzații grave: ‘Trebuia să avem stocuri de acum doi ani’

Datorită facilităţii de "short-selling'', derivatele oferă oportunităţi simetrice, atât celor care mizează pe creşteri, cât şi celor care mizează pe scăderi. Unul şi acelaşi instrument financiar poate genera pierderi sau câştiguri în funcţie de poziţionarea investitorilor (poziţii 'long' - de cumpărare sau poziţii 'short' - de vânzare).

"Spre exemplu, în perioada critică, de luni, 6 martie, până vineri, 9 martie, câştigurile şi pierderile investitorilor din portofoliul XTB au fost generate pe următoarele instrumente financiare: 20,33% din totalul câştigurilor realizate de clienţii XTB de vineri până luni au fost realizate pe indicele american S&P500, 14% din câştiguri pe indicele german DAX, în timp ce pentru 9,43% din câştiguri se face responsabil indicele american Dow Jones. Din urmă, vin petrolul (8,77%), indicele american Nasdaq (6,90%), indicele de volatilitate VIX (2,83%) şi aurul (3,53%). În ceea ce priveşte pierderile, 21,85% din pierderile clienţilor XTB au fost marcate tot pe indicele american S&P500, 15,86% pe EUR/USD, 9,09% pe indicele de volatilitate VIX, 8,13% pe indicele german DAX, 6,37% pe USD/TRY, 5,72% pe indicele american NASDAQ, 4,77% pe aur şi 3,63% pe Dow Jones", arată analiza XTB România.

Acesta este motivul pentru care, în astfel de perioade de volatilitate mare, XTB recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate principiile de management al riscului, principii care pot face diferenţa între succes şi eşec în investiţii.

Citește și: Ciolacu: ‘PSD va vota joi’

"Instrumentele derivate sunt instrumente complexe şi implică şi riscuri ridicate, pe măsura oportunităţilor oferite de efectul de levier", se menţionează în comunicat.

În acest sens, analiştii XTB recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului şi limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistenţă, să seteze ordine "Stop Loss" şi "Take Profit".

De asemenea, XTB îi sfătuieşte pe investitori să gestioneze cu precauţie expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacţii, să lase în portofoliu loc pentru mişcările pieţelor. Totodată, le recomandă să diversifice şi să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deţinere, fără deţinere, acţiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active şi industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acţiuni), zone geografice, orizont temporal (investiţii pe termen scurt/lung) etc. De asemenea, investitorii nu trebuie să ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de "hedging", exemplificată mai sus, şi să nu ia decizii de tranzacţionare nedocumentate sau aleatoare.

"Fiecare decizie trebuie luată în cunoştinţă de cauză şi susţinută de o analiză, iar în acest sens XTB pune la dispoziţie ştiri în timp real şi analize realizate de o echipă de analişti cunoscuţi şi cu experienţă", susţin specialiştii XTB.

De asemenea, XTB atrage atenţia şi asupra riscurilor. Astfel, 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor.

Citește și: Ce face Klaus Iohannis în plină criză de coronavirus COVID-19

"Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii. Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate", se mai spune în comunicat.

XTB are o experienţă de 15 ani şi este în prezent a patra cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.