Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volkswagen ar putea plăti daune de până la 80 miliarde de dolari în procesul intentat de SUA

volkswagen

Grupul german Volkswagen ar putea plati daune de pâna la 80 de miliarde de dolari în procesul intentat luni de Departamentul american al Justitiei pentru poluarea generata prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

SUA acuza producatorul auto de încalcarea a patru prevederi ale unei legi care reglementeaza poluarea aerului, iar documentele depuse în instanța detaliaza penalitați care s-ar putea ridica pâna la 80 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decât estimau unii experți, potrivit Bloomberg.

Chiar daca este puțin probabil ca instanța sa acorde suma ceruta de autoritațile americane, penalitațile s-ar putea ridica totuși la câteva zeci de miliarde de dolari, au declarat surse din Departamentul Justitiei.

Volkswagen se confrunta deja cu sute de procese individuale în SUA în urma scandalul de manipulare a emisiilor.

Totodata, grupul german este vizat și de acțiuni în instanța ale procurului general al SUA, în timp ce autoritațile de reglementatre din șapte țari, inclusiv Germania, au deschis investigații.

Volkswagen a anuntat la sfârsitul lunii septembrie 2015 ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat Volkswagen ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetateni americani la gaze poluante.

Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii.

Dupa teste, adica în situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului. Potrivit autoritatilor americane, circa 600.000 de autoturisme cu motoare diesel au încalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015, modelul Audi A3 si modele Porsche.

Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de masurare a noxelor. În Europa, probleme similare au fost semnalate si la alte marci ale grupului VW.

Mediafax

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.