Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski, avertizment dur la adresa parlamentarilor şi a altor oficiali - Video

news.ro
zelenski

Volodimir Zelenski a avut marţi seara un discurs dur la adresa parlamentarilor şi oficialilor care ar urmări să se îmbogăţească de pe urma războiului sau care ar trăda statul, tirada sa intervenind după ce un deputat ucrainan a fost arestat pentru colaborare cu Rusia.

Oleksandr Ponomariov, membru al parlamentului ucrainean, a fost plasat în detenţie fără cauţiune de către tribunalul districtual Pecersk din Kiev, în aşteptarea procesului pentru acuzaţii de trădare, a anunţat marţi procuratura generală. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Ponomariov a „colaborat de bună voie” cu Rusia când se afla în zona ocupată a regiunii Zaporojie. Agenţia l-a acuzat că şi-a reînregistrat afacerile în zonă, în conformitate cu legile ruse, că a transferat bani în sucursalele locale ale băncilor ruse, că a furnizat armatei ruse „păcură” pentru vehicule şi că a furnizat echipamente pentru a face fortificaţii, a informat Reuters.

Arestarea lui Ponomariov vine la câteva zile după ce Evhen Borisov, fostul şef al centrului regional de recrutare şi sprijin social din Odesa, a fost de asemenea reţinut de autorităţile ucrainene sub suspiciunea de îmbogăţire ilicită - în valoare de sute de milioane de hrivne - şi pentru sustragerea în mod deliberat de la atribuţiile sale oficiale.

În discursul său de marţi noapte, Zelenski a spus că doreşte „să-i avertizeze toţi parlamentarii, oficialii şi toţi ceilalţi în funcţii publice” că „orice îmbogăţire personală în loc de interesele Ucrainei declanşează cel puţin furie”.

„Nimeni nu îi va ierta pe parlamentari, judecători, comisari militari sau orice alţi oficiali pentru că s-au pus în opoziţie cu statul. Pentru unii, este vorba de insule şi staţiuni în timpul războiului, pentru alţii este vorba de a-şi căptuşi buzunarele în biroul de înrolare militară, pentru alţii este vorba de mită în instanţe. Pentru orice funcţionar public, aceasta este o trădare a principiilor statului, o trădare a intereselor societăţii”, a spus Zelenski în condiţiile în care Kievul, având obiectivul deschiderii de negocieri de aderare la UE, se străduieşte ca în paralel cu războiul să lupte şi cu o corupţie adânc înrădăcinată.

„Milioane de ucraineni se concentrează pe un singur lucru zi de zi, zi de zi, zi de zi. Nu pe ei înşişi, nu pe propriile dorinţe, ci pe apărarea statului şi a vieţii. Din păcate, unii oameni cred că războiul este în altă parte, departe de ei. Ca şi cum cupola Verhovna Rada (parlamentul - n.r.) sau pereţii unor birouri sau o listă de puteri îi pot proteja de realitate”, a spus Zelenski în discursul nocturn adresat compatrioţilor. „Pentru orice funcţionar public, aceasta este o trădare a principiilor statului, o trădare a intereselor societăţii”, a subliniat Zelenski.

„Vreau să avertizez toţi parlamentarii, funcţionarii şi toţi cei care ocupă funcţii publice: atunci când căutaţi arme pentru stat, când toată atenţia este îndreptată spre a avea artilerie, rachete, drone, când vedeţi şi simţiţi în mod constant forţa morală pe care soldaţii noştri, poporul nostru - care face tot ce este posibil şi imposibil pentru a câştiga şi a păstra libertatea - au câştigat-o pentru Ucraina, atunci orice trădare internă, orice "plajă" sau orice îmbogăţire personală în locul intereselor Ucrainei va provoca cel puţin furie. Furie. Ţineţi minte acest lucru. Imaginaţi-vă câte milioane de inimi din Ucraina au simţit aceeaşi furie”, a accentuat Zelenski..

„Vreau ca toţi deputaţii şi oficialii să mă audă acum: trebuie să munciţi. În Ucraina şi pentru interesele poporului ucrainean. Sunt recunoscător acelor parlamentari care sunt cu adevărat preocupaţi de interesele statului. Iar cei care se gândesc cum să-şi petreacă mai mult timp în străinătate şi caută călătorii de afaceri "profitabile", astfel încât să le combine cu afacerile, prietenii sau "plajele" - nu se vor afla printre ei”, a punctat Zelenski.

„Nu vor fi nici cei care, din cauza unor avantaje personale, nu vor să ia decizii necesare pentru apărarea noastră sau pentru integrarea europeană. Fiecare lege care este necesară pentru a consolida poziţia soldaţilor noştri trebuie să fie adoptată. Trebuie adoptată orice lege necesară pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare cu UE. Şi nu vreau să mai aud nicio scuză. Şi nimeni altcineva nu vrea. Ucraina nu vă mai dă timp. Dacă lucraţi pentru Ucraina, Ucraina are nevoie de voi, dacă nu, atunci nu are nevoie” - a spus preşedintele ucrainean.

El s-a referit şi la cazul „comisarului militar” de la Odesa, precizând că i-au fost prezentate rezultate preliminare şi ale altor inspecţii, efectuate în cazul altor oficiali de acest rang, „iar rezultatele sunt dezamăgitoare. Desigur, ofiţerii de poliţie le vor pune în aplicare în mod legal, iar societatea va vedea totul”, a adăugat Zelenski.

„Dar vreau să le spun tuturor acestor "comisari militari" şi oricăror alţi oficiali care, din anumite motive, cred că societatea va aştepta, că pot fi obraznici undeva, prin spate: Vom câştiga acest război pe care l-a început Rusia. Şi vom câştiga pentru Ucraina tipul de viaţă statală care va fi demnă de apărătorii noştri eroici, fiecare dintre ei, care îşi dă acum toată puterea pentru a ne apăra. Nu există loc pentru cei nedemni într-o astfel de viaţă”, a avertizat cu insistenţă Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.