Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski cere Franței și Germaniei să medieze conflictul dintre Ucraina și Rusia

Volodymyr Zelenskiy

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel către omologii săi rus şi francez, Vladimir Putin, respectiv Emmanuel Macron, cerându-le o reuniune de urgenţă cu cancelarul german Angela Merkel după escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei, unde în urmă cu o zi au fost ucişi patru soldaţi ucraineni în urma unui atac al rebelilor separatişti proruşi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aşa-numitul format de negocieri 'Normandia' reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania în problema conflictului din Donbas.

Noul şef al statului ucrainean a 'cerut o reuniune de urgenţă' a liderilor celor patru ţări pentru a 'menţine procesul de pace şi a conveni asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a rezolva definitiv conflictul', a indicat preşedinţia de la Kiev după discuţiile telefonice purtate de Zelenski cu Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi marţi în cursul unui atac al separatiştilor proruşi în estul ţării. Este cel mai sever bilanţ de la începutul noului armistiţiu instituit în urmă cu două săptămâni.

Volodimir Zelenski i-a telefonat mai întâi lui Vladimir Putin pentru a-i 'cere să-şi exercite influenţa pentru ca ei (separatiştii) să înceteze să ne mai omoare cetăţenii', a explicat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă.

'Mi-a dat detalii afirmând că şi ai noştri au tras împotriva civililor' de cealaltă parte, a adăugat şeful statului ucrainean, evocând o 'lungă convorbire' cu Vladimir Putin.

După alegerea sa triumfală în aprilie, aceasta este a doua oară când Zelenski vorbeşte la telefon cu preşedintele rus.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Cu ăștia nu se mai poate, desființați și reînființați, dar reangajați doar unii

'Trebuie să ne privim în ochi şi să punem capăt acestui război', a subliniat liderul de la Kiev, conform unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Într-un comunicat evocând această convorbire telefonică, Kremlinul a spus că a cerut la rândul său o intensificare a schimburilor de prizonieri şi a pus drept 'condiţie pentru dezescaladare' oprirea 'înainte de toate a tuturor bombardamentelor ucrainene asupra localităţilor din Donbas', regiune din estul rebel al Ucrainei. Kievul neagă că ar bombarda civili.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat - tot într-un comunicat - că a vorbit cu omologul său ucrainean, cerându-i să menţină un 'spirit constructiv' în relaţiile cu Rusia şi şi-a prezentat condoleanţele şi 'solidaritatea cu poporul ucrainean' pentru moartea celor patru soldaţi.

Potrivit preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron 'l-a asigurat' pe Zelenski de 'deplina mobilizare a Franţei pentru a se ajunge la rezultate concrete în cadrul formatului Normandia' şi a subliniat că această problemă va fi pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Vladimir Putin la 19 august.

Citește și: Familia Alexandrei a luat decizia! Anunț facut de Alexandru Cumpănașu

În acest context, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Ivan Aparşin, a declarat miercuri că forţele armate ale Ucrainei şi ţara în ansamblu ar trebui să se pregătească pentru posibile acte agresive din partea Federaţiei Ruse, conform Ukrinform.

'Ucraina trebuie să se pregătească pentru un atac din partea Federaţiei Ruse, aşa cum Japonia se pregăteşte de tsunami', a declarat Aparşin în cadrul mesei rotunde intitulată 'Provocări militare cheie pentru Ucraina şi capacităţile de răspuns ale statului', ce s-a desfăşurat în capitala ucraineană.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de susţinerea militară a separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce Moscova constant neagă, în pofida numeroaselor probe. După acordurile Minsk II din februarie 2015, confruntările au scăzut în intensitate, dar continuă să facă cu regularitate victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.