Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski le va vorbi liderilor G7: președintele Ucrainei va cere noi sancțiuni care vor lovi și țările UE

pbs.twimg.com
Volodimir Zelenski

Președintele Joe Biden și ceilalți lideri mondiali, adunați în Alpii bavarezi, îl vor asculta luni pe președintele Volodimir Zelenski, în timp ce analizează următoarea fază a războiului dintre Ucraina și Rusia, scrie CNN. Conflictul s-a aflat în centrul summitului G7, care se desfășoară într-un castel centenar situat în regiunea Bavaria din Germania. Liderii au decis noi măsuri de izolare a economiei rusești, inclusiv o interdicție asupra noilor importuri de aur rusesc, și au promis sprijin pentru Zelenski, în timp ce țara sa suferă eșecuri în est.

"Aici, la această reuniune a G7, precum și la NATO, vom continua să facem, în mod colectiv, tot ceea ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au ceea ce au nevoie pentru a respinge agresiunea rusă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu exclusiv acordat CNN. Dar cât timp mai poate rămâne frontul occidental unit împotriva Rusiei este întrebarea care planează asupra acestor discuții. Costul în creștere al energiei, temerile legate de lipsa alimentelor la nivel mondial și inevitabilitatea certă că se va instala oboseala războiului au dat un caracter de urgență discuțiilor despre direcția în care va merge conflictul.

Întâlnindu-se duminică cu gazda sa, cancelarul german Olaf Scholz, Biden a încercat să sublinieze importanța de a rămâne uniți. "Putin a contat, de la început, pe faptul că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda", a spus el. "Dar nu am făcut-o și nu o vom face".

Zelenski, care plănuiește, de asemenea, să se adreseze summitului NATO din această săptămână de la Madrid, a făcut presiuni asupra Occidentului pentru accelerarea sancțiunilor împotriva Moscovei și pentru a primi artilerie grea.

Solicitările sale vor deveni mai urgente după ce duminică două clădiri rezidențiale din Kiev au fost lovite de rachete. Biden a condamnat atacul drept "barbarie".

Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de departe vor fi dispuși să meargă liderii în aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Prețurile ridicate ale petrolului înseamnă că Rusia obține mai multe venituri din exporturile sale de energie, în ciuda interdicțiilor din Europa și Statele Unite. Iar prețurile ridicate la gaze pentru consumatorii americani și europeni pun presiune asupra liderilor.

Putin, a cărui țară a fost expulzată din cadrul G8 de atunci, în 2014, după anexarea teritoriului ucrainean Crimeea, a fost subiectul unor ușoare ironii în timp ce liderii s-au așezat duminică la un prânz de lucru.

Johnson, ultimul lider care a sosit la masa rotundă a reuniunii, a întrebat dacă ar trebui să își păstreze sacoul pe el.

"Să păstrăm sacourile?", a întrebat el, înainte de a glumi pe seama faptului că liderii trebuiau să pară duri în timpul discuțiilor lor. "Trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin", a spus el.

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o sugestie despre "călăritul cu pieptul gol", a spus el, în timp ce liderii chicoteau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.