Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski: Republica Moldova, Polonia, Georgia şi statele baltice sunt ameninţate. Războiul nuclear este o cacealma

captura Telegram
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că exportul de petrol şi gaze ruseşti trebuie oprit în totalitate, iar băncile Rusiei trebuie excluse din sistemul de plăţi SWIFT, fiindcă ”Putin vrea să distrugă Europa, iar Republica Moldova, Polonia, Georgia şi statele baltice sunt ameninţate”. De asemenea, liderul ucrainean susţine că ”ameninţarea cu războiului nuclear este o cacealma, argumentând că una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi”, potrivit unui interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.

”Occidentul cumpără încă petrol şi gaze ruseşti. Companiile occidentale încă operează pe piaţa rusă. Da, există sancţiuni şi suntem recunoscători pentru asta, însă suntem expuşi unui atac care seamănă cu cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care sancţiunile trebuie înăsprite şi mai mult”, a precizat Zelenski cu privire la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei.

Zelenski a mai spus că trebuie oprit exportul de produse petroliere şi gaze, iar băncile ruseşti trebuie excluse din sistemul SWIFT, fără nicio excepţie. Altfel, statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia pot fi ameninţate de o invazie.

El a subliniat şi necesitatea unei interdicţii asupra spaţiului aerian al Ucrainei.

”Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi... Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune”, a mai spus el.

”Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a continuat el.

Zelenski a fost întrebat  în legătură cu faptul că în 1994 Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării şi dacă semnarea acelui memorandum a fost o greşeală istorică.

”Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta... Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a răspuns şeful statului referitor la faptul că Ucraina a renunţat din proprie iniţiativă în 1994 la armele sale nucleare.

Întrebat ce ar avea Ucraina de câştigat dacă ar adera la UE, Zelenski a afirmat că ”UE ar câştiga o naţiune care luptă din greu pentru libertate, democraţie, egalitate şi, prin urmare, pentru Europa. Pentru Ucraina, acest pas marchează sfârşitul unui drum foarte lung către comunitatea Europei, căreia îi aparţinem din punct de vedere istoric”.

”Putin vrea să distrugă Europa, la fel ca Ucraina. Ascultaţi doar ce spun propagandiştii ruşi. Ei predică şi în biserici despre cucerirea altor state. Moldova, Georgia, statele baltice. Sunt sigur că şi Polonia este ameninţată. De fapt, întregul continent este în pericol atât timp cât Rusia poate ataca o altă ţară”, a mai afirmat liderul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.